ČSSD potvrdila, že bude chtít předsedu sněmovny

Praha - Sociální demokraté potvrdili, že budou chtít obsadit funkci předsedy sněmovny. Kandidáta podle svého prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky nemají. Ostatní strany by měly nominaci ČSSD přijmout, domnívá se Sobotka. Ze Sobotkova vyjádření vyplynulo to, že se sociální demokraté nebudou ohlížet na to, zda bude jejich kandidát pro další strany přijatelný. „Máme to tak, že by naši partneři ve sněmovně měli respektovat personální nominaci sociální demokracie,“ uvedl. Nicméně předseda Věcí veřejných Radek John dnes odpoledne ve Studiu ČT24 prohlásil, že například Jiřího Paroubka by na tomto postu nepodpořili.

„Platí, že jako nejsilnější politická strana, která má nejvíce mandátů ve sněmovně, budeme usilovat o to, abychom získali pozici předsedy Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka. Jméno kandidáta zatím podle něho klub neřešil, má to být ale člověk, který bude sněmovnu dobře reprezentovat a bude mít zkušenosti s jejím chodem. Sociální demokraté budou usilovat o to, aby ve výborech a komisích měly sněmovní strany poměrné zastoupení, totéž platí o vedení komory.

Poslanci ČSSD dnes také potvrdili na dočasnou dobu vedení svého klubu. Předsedou zůstal Sobotka, místopředsedy Jeroným Tejc, David Rath, Cyril Zapletal, Josef Smýkal, Hana Orgoníková, Jaroslav Krákora, Václav Klučka. Nová volba se uskuteční po ukončení ustavující schůze sněmovny, která by měla být svolána na 22. června.

Sociální demokraté mají nyní 56 poslanců, na konci minulého období jich měli 71 z 200. Opouští některé kanceláře, do nichž se nastěhují poslanci Věcí veřejných (VV). VV zřejmě budou ve vládní koalici, o níž jednají s ODS a TOP 09. Lídra ODS Petra Nečase už prezident Václav Klaus pověřil sestavením kabinetu.