Nový počítačový program má zabránit nehodám

Ostrava – Méně dopravních nehod si slibují vědci z ostravské Vysoké školy báňské od nového vynálezu. Vytvořili počítačový program, který zjistí aktuální počasí a údaje předá do počítače automobilu. Ten pak podle toho přizpůsobí jízdu. Vědci z fakulty strojní už podali patentovou přihlášku. Kdo by čekal složité zařízení, bude zklamaný.

Vynálezu ostravských vědců ke zjištění, zda je vozovka suchá nebo mokrá, jestli jede auto v tunelu nebo třeba ve městě, totiž stačí jen obyčejná kamera a palubní počítač, které už dražší vozy většinou mají. Prostě v jednoduchosti je genialita.

„Pracuje ve dne i v noci, pracuje pro různé barvy asfaltu a osvětlení,“ vysvětluje autor programu Vladimír Mostýn s tím, že kámen úrazu řady programů je to, že fungují buď jen ve dne, nebo jen v noci.

Automobil získané informace zohlední pomocí počítače při akceleraci, brzdění nebo i průjezdu zatáčky. Počítačový program ostravských vědců tak bude zachraňovat zdraví i životy. Vědci z fakulty strojní jsou přesvědčení, že jejich počítačový program je jedinečný, a proto ho už přihlásili jako patent.