Koaliční vyjednávání pokračují, zrušena budou některá ministerstva

Praha - Expertní komise stran jednajících o budoucí vládě, tedy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, budou i dnes pokračovat v budování koaliční smlouvy. O dosavadních schůzkách mluví všechny strany jako o konstruktivních a podle člena expertního týmu občanských demokratů Petra Tluchoře by se na základních obrysech koaliční smlouvy mohly strany dohodnout koncem června.

Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných jsou toho názoru, že čím více programových bodů vyřeší dopředu, tím snadnější pak bude jejich samotné prosazování v Parlamentu. „Odpadnou taková ta dlouhá dohadovací řízení, budou už nastavena jasná pravidla a jasné parametry,“ komentoval stanovisko ODS David Vodrážka. Koaliční dohoda by tak mohla mít až osmdesát stránek a byla by delší než doposud běžné programové prohlášení vlády.

S plány ODS do budoucna však může zamíchat volební kongres, na kterém se vedení strany zřejmě značně obmění. „Bude velmi důležité, jak bude vypadat nové vedení Občanské demokratické strany. ODS v tuto chvíli nemá předsedu, jsou místopředsedové, kteří už oznámili, že nebudou kandidovat, takže celé vedení se zřejmě výrazně obmění,“ uvedl Vodrážka.

Jednání o koalici jsou prý zatím konstruktivní (zdroj: ČT24)

V rámci prvních kol jednání se už sešli experti na zahraniční politiku a shodli se na zrušení ministerstva pro evropské záležitosti. Jeho agendu by mohl převzít státní tajemník resortu zahraničí. Stejný osud podle všeho potká i ministerstvo pro místní rozvoj. U ministerstva pro místní rozvoj to musí být jakýsi proces, protože to dnes administruje evropské fondy, konstatoval vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík.

Žádný nepřekonatelný rozpor se zatím nerýsuje ani v jednáních o boji proti korupci. Strany se zatím shodly například na zřízení speciálních soudů, které by řešily výhradně uplácení v politice.