Rakovina prostaty ohrožuje české muže, chybí screening

Praha - Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění českých mužů. Ročně je zjištěna u 3 500 pacientů, kolem 1 350 na ni zemře. Nemoc nemá v počátcích žádné příznaky. Odhalit ji může screening, ten ale zdravotní pojišťovny neplatí. Odborníci přitom radí mužům po padesátce, aby si při preventivní prohlídce u praktického lékaře jednou za dva roky toto vyšetření vyžádali. Pokud potíže nemají, vyjde je na zhruba 150 korun. Mají-li už potíže, hradí vyšetření pojišťovna.

„Tento nádor stojí zcela mimo možnost primární prevence, nelze mu předcházet, ale dá se v sekundární prevenci včas odhalit,“ uvedl přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno profesor Dalibor Pacík, předseda projektu Europa Uomo CZ. Uomo znamená v italštině muž, protože právě na muže je projekt zaměřen.

Počínající onemocnění lze odhalit pohmatem, kdy lékař vyšetří prostatu přes konečník, a testy PSA. Tento specifický antigen by si každý muž měl nechat zjistit ve 40. roce věku, zejména když někdo v rodině tímto typem rakoviny trpí. V dalších letech by opakovaná vyšetření měla potvrdit, zda hodnoty PSA jsou stejné či stoupají a jakou rychlostí. Rychlý růst je varující a naznačuje, že hrozí rakovina prostaty.

Kdo přijde včas, má 95procentní šanci na vyléčení

Při vyhledávání této nemoci hrají důležitou roli ženy. Měly by donutit svého muže, aby šel na vyšetření, pokud si u něj všimnou změn, jako jsou poruchy v sexu nebo časté noční močení, kdy proud moči je kvůli narůstající prostatě přerušovaný či menší. „Včasným vyšetřením PSA se zachytí až 95 procent onemocnění v raném stadiu, kde se rakovina dá zcela vyléčit,“ upozornil přednosta urologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice profesor Tomáš Hanuš, který je místopředsedou projektu Europa Uomo CZ.

Léčba postupuje podle evropských standardů, shoduje se tedy na všech pracovištích v Česku. Novinkou posledních let je individualizovaná léčba, která přihlíží k věku pacienta, jeho celkovému zdravotnímu stavu, stadiu onemocnění, rychlosti postupu, efektivitě dosavadní léčby a nežádoucím účinkům. Vše se děje s ohledem na zachování co nejvyšší kvality života.