Zatopeným Troubkám pomáhají i Zálezlice

Zálezlice – Středočeská vesnice Zálezlice se stala symbolem povodní roku 2002. Obec dobře ví, co dokáže napáchat velká voda, a proto se rozhodla podat pomocnou ruku těm, kteří to potřebují po letošních povodních, především Troubkám. Mimo jiné jim tak oplácí osm let starou finanční, materiální a psychickou pomoc. Do Troubek už dorazilo nákladní auto s pitnou vodou, toaletním papírem, čisticími prostředky, ale také s bramborami. Na finanční sbírce se podílely dvě třetiny obyvatel Zálezlic, další lidé posílali peníze přímo na účet úřadu v Troubkách.

„Rozhodnutí o pomoci bylo okamžité. Troubky nám předávaly zkušenosti v roce 2002. Byla to morální povinnost,“ prohlásil místostarosta Zálezlic Jiří Čížek. Upozornil, že v první vlně pomáhá obci opravdu hodně lidí, ale bohužel „to časem pomíjí – pak nastoupíme my“. Starosta Troubek Radek Brázda (nez.) tak dnes kromě materiální pomoci přijal od Zálezlic i symbolické šeky. Zastupitelstvo obce schválilo finanční podporu ve výši třicet tisíc korun přímo pro obec, deset tisíc pro místní fotbalový klub. Vesnice od roku 2002 pořádá jednou za čas s Troubkami přátelská fotbalová utkání.

Troubky se stále vzpamatovávají z ničivých záplav. V rozdělování peněz mezi postižené domácnosti je ale vedení obce opatrnější. Předchozí zkušenosti z povodní před 13 lety obec naučily, že je lidem lepší poskytnout materiální pomoc a peníze rozdělovat jenom těm, kteří je opravdu smysluplně využijí. „Samozřejmě, všichni jsou opatrnější, musím poděkovat humanitárním organizacím, které hned zpočátku udělaly psychosociální šetření, kde zjišťovaly jednotlivé škody v domácnostech,“ dodal Brázda, který doufá, že se hlavně změní přístup státu. Vláda podle něj už v roce 1997 slibovala vybudování suché nádrže, která by případnou velkou vodu pojala. Zatím se ale nic nestalo.

Velká voda Zálezlice v roce 2002 málem smetla z mapy. „Dnes je ve vesnici kompletně obnovena infrastruktura, ale protipovodňová opatření stále nejsou,“ konstatoval Čížek. Peníze i projekt by byly, ale jeden z obyvatel Zálezlic odmítá prodat svůj pozemek. Argumentuje znehodnocením svého majetku. Zálezlice jsou umístěny ve špičce soutoku Labe s Vltavou. „Praha má nyní ochranu, takže to, co se rozlije v Praze, přiteče k nám a bude to tu o to horší,“ řekl Čížek. Obyvatelé Zálezlic mají proto z dalších povodní velký strach. Lidé přesto ve vesnici zůstávají.

Zálezlice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod