Dráhy nadále lákají na cestování za korunu

Plzeň – Cestování vlakem za korunu nabízejí ve vybrané dny na různých krátkých trasách České dráhy. Jako první se mohli svézt za korunu vlakem obyvatelé Milovic, kteří vyrazili 9. března do Prahy. Později zopakovaly dráhy svoji reklamní akci mezi Havířovem a Ostravou, Jirkovem, resp. Chomutovem a Kadaní a Aší a Chebem. Ve čtvrtek budou pokračovat na trati ze Stříbra do Plzně. Dráhy se touto jednodenní slevou snaží přilákat do vlaků více cestujících, především ty, kteří by jinak jeli autem. Série jednodenních slev připravily v době, kdy konkurenční dopravce RegioJet vozí cestující na různých tratích také se slevou, ačkoli trochu dráž – za pět korun.

Ve Stříbře se bude ve čtvrtek celý den prodávat zpáteční jízdenka do Plzně za korunu, v Plzni už nebude možné zlevněnou jízdenku sehnat. Podobně jako v předchozích případech tak má být podpořeno příměstské cestování vlakem do regionálního centra. Mezi Stříbrem a Plzní se cestující svezou po nedávno zmodernizované trati, která je součástí III. koridoru. Na rozdíl od obyvatel Milovic nebo Havířova se ale budou muset spokojit se starými vagony. Příměstskou dopravu na elektrizovaných tratích v okolí Plzně totiž zajišťují soupravy klasických vagonů ze 70. a 80. let s lokomotivou. Ze Stříbra do Plzně jezdí i rychlíky, také na nich jsou však řazeny pouze staré vozy.

V příštích letech plánují ČD modernizaci svého regionálního vozového parku, v Plzeňském kraji se ale má obměna zatím týkat pouze dieselových jednotek. Nová vozidla mají začít nahrazovat ta stávající v roce 2012. Nákup elektrických vlaků pro Plzeňský kraj však mají dráhy pouze v dlouhodobém výhledu.