Novou knihu o skupině bratří Mašínů tentokrát napsali sami aktéři

Praha – Publikací o skupině bratří Mašínů už vzniklo několik, poprvé jsou ale autory nové knihy s názvem Cesta na severozápad její aktéři. Mašínové se spolu s Milanem Paumerem v roce 1953 prostříleli do západního Berlína. Právě Paumer a sestra bratrů Zdena knihu slavnostně pokřtili v pražském Mánesu.

Bratři Mašíni byli ozbrojení jen pistolemi, proti nim stály tisícovky východoněmeckých policistů a sovětských vojáků. Několikrát je i obklíčili, vždy ale vyvázli. „Mohli jsme je vidět škvírami mezi větvemi. Někdo skákal po naší hromadě, 20 centimetrů od Radkova obličeje. Šeptali jsme si, že budeme střílet teprve, až kdyby nás objevili,“ popisuje v knize Josef Mašín. Vůbec poprvé se také v publikaci objevují jména lidí, kteří skupině ve východním Německu pomáhali. Za pomoc bratrům by je tehdy mohli i popravit.

Bratři Mašínové ale i po téměř šedesáti letech stále rozdělují českou společnost. Jedni je považují za hrdiny, druzí za vrahy, kteří před útěkem v Československu zabili pokladníka a podřezali svázaného příslušníka SNB. Tím se ale kniha nezabývá. Podle historika Petra Blažka budou Mašíni společnost rozdělovat stále, jejich odpůrce nová publikace určitě nepřesvědčí.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

První biografii o Mašínech - Jenom ne strach napsal koncem 80. let nedávno zesnulý Otakar Rambousek. Zítra v 10 hodin dopoledne má pohřeb v pražských Strašnicích.

Cesta na severozápad
Zdroj: ČT24
Vydáno pod