ČSSD podá návrh na obecné referendum i přímou volbu prezidenta

Praha - ČSSD podá do sněmovny návrhy zákonů o obecném celostátním referendu a o přímé volbě prezidenta. Předloží také předlohu o zrušení poplatků ve zdravotnictví. Dohodli se na tom dnes sociálnědemokratičtí poslanci.

Referendum by bylo možné vyhlásit, pokud o něj požádá alespoň 80 poslanců, 33 senátorů, vláda nebo 200 000 oprávněných voličů. K přijetí tohoto zákona bude nutná ve sněmovně ústavní většina, tedy 120 poslanců.

V současné době je uzákoněno obecní referendum, ČSSD se v minulém volebním období podařilo prosadit i krajské všelidové hlasování. „V tomto celostátním referendu by lidé s volebním právem mohli rozhodovat o zásadních věcech vnitřní a zahraniční politiky státu, o návrhu zákona s výjimkou ústavního zákona a také o souhlasu k ratifikaci mezinárodní smlouvy, kterou mají být některé pravomoci orgánů České republiky přesunuty na mezinárodní organizaci nebo instituci,“ popsal místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pro referendum jsou podle volebního programu i Věci veřejné (VV), které jednají o budoucí vládní koalici s ODS a TOP 09.

Brífink ČSSD po jednání poslaneckého klubu (zdroj: ČT24)

Návrh ČSSD na přímou volbu prezidenta je prakticky totožný s tím, který sociální demokracie neprosadila na poslední schůzi sněmovny v květnu. Prezidenta by volili všichni lidé, kteří mají volební právo. Kandidáta by mohlo navrhnout 40 poslanců, 17 senátorů nebo 50 000 občanů. „Prezidentem by pak byl zvolen ten, kdo v prvním kole získá nadpoloviční většinu hlasů, pokud ji žádný nezíská, postupují do druhého kola dva nejúspěšnější,“ popsal návrh poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Zákon také zpřesňuje možnost stíhat prezidenta pro velezradu na základě žaloby Senátu či sněmovny, trestem by mohla být ztráta prezidentského úřadu. Měl by být také odvolatelný, pokud se na hlasování o odvolání shodl parlament. Návrh by měl platit od roku 2012. Na zpracování návrhu na volbu prezidenta přímo lidmi se dnes shodli i lídři ODS, TOP 09 a VV.

ČSSD se znovu pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví

Zrušení poplatků bude ve sněmovně už poněkolikáté. Levici se předlohu nikdy nepovedlo prosadit. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) uvedl, že návrh počítá se zrušením všech regulačních poplatků, zachován by zůstal pouze ochranný limit, který by měl chránit těžce nemocné. ČSSD nyní očekává hlasy od KSČM i VV, které by ale poplatky zrušily až potom, co provedou zdravotní reformu. Program VV říká, že hned by měly být zrušeny jen poplatky za položku na receptu. „Vyzkoušíme pravdivost předvolebního programu Věcí veřejných, protože ti to mají také ve svém programu,“ prohlásil Rath. Dodal, že by se spokojil i s kompromisem, kdy by byl zrušen pouze poplatek za položku na receptu. „Ten také vadí nejvíce i nám. Pokud ve zrušení všech poplatků bude neshoda, v tomto poplatku by měla nastat stoprocentní shoda,“ dodal Rath.

Recept
Zdroj: ČT24
Vydáno pod