Staří lidé jsou často týráni - fyzicky i psychicky

Praha - Lidé mohou ode dneška přispět na provoz nepřetržité bezplatné krizové linky, která pomáhá týraným starým lidem. Sbírku vyhlašuje sdružení Život 90 při příležitosti Světového dne proti násilí na seniorech. Senioři mohou být fyzicky, psychicky i finančně ponižováni v léčebnách dlouhodobě nemocných, nemocnicích či domovech důchodců. Často takové zacházení zažívají doma ze strany svých nejbližších. Podle statistik zažívá násilí a zneužívání až pětina všech seniorů. Kampaň má také upozornit na to, že sociální status starých lidí je velice nízký, uvedl ředitel sdružení Jan Lorman. Podle něj linka zaznamenává stále více ohlášení, což ale nemusí znamenat, že případů násilí přibývá.

„Bohužel jenom zhruba čtyři procenta těch, kteří se nám svěří, souhlasí s tím, abychom dál konali v jejich zájmu,“ řekl Lorman. Oběti se prý potřebují hlavně vypovídat. Většina se bojí přiznat, že jim ubližují vlastní děti, strach mají i ze zvyšování trestů od blízkých nebo pečujícího personálu, vysvětlil. Lorman popisoval třeba příklad syna, který svou matku přivazoval k židli, dokud mu neodevzdala důchod. Nedával jí najíst ani napít a odpojil jí také telefon, aby nemohla komunikovat. 

Nízký status starých lidí je podle něj vyvoláván pocitem, že senioři jsou břemenem, musí se kvůli nim platit daně a nejvíc čerpají zdravotní péči. „V řadě případů potřebuje pečující ventil,“ připouští Lorman s tím, že péče o nemohoucí je mnohdy extrémně náročná. V Česku proto vůbec poprvé vychází tzv. Charta práv seniorů, která mimo jiné připomíná právo na důstojnost, svobodu a hlavně na bezpečí.

Špatná situace seniorů prý souvisí s tím, že v Česku je nedostatek služeb dlouhodobé péče. Chybí kvalitní personál třeba v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Na zdravotní a sociální služby jdou peníze jenom od pojišťoven, chybí úhrady na sociální péči. „Oblast následné péče je velmi silně zanedbávaná,“ řekl.

Je to taková Pandořina skříňka

„Nikdo o tom nechce moc slyšet, protože je to problém, který bude muset řešit, jakmile ho otevře. Je to taková Pandořina skříňka,“ říká k tomu Helena Lunetová z Českého helsinského výboru.

U příležitosti Světového dne připomenutí násilí na seniorech dnes uspořádalo sdružení Život 90 v centru Prahy odborný a osvětový seminář. Na programu je i promítání dokumentární film o týrání seniorů obsahující výpovědi obětí i svědků a názory odborníků.

Služba Senior telefon

je v provozu od roku 2003 na bezplatném čísle 800 157 157. Do roku 2009 se na ni obrátilo 80 290 klientů, z toho kvůli týrání 1300 klientů, informuje vedoucí krizové pomoci a poradenství sdružení Život 90 Jana Kosařová. Jen loni její služby využilo přes 12 tisíc klientů, z toho 151 seniorů volalo kvůli domácímu násilí.

Přispět na provoz linky lze prostřednictvím účtu s číslem 2338976309/0800, a to až do 30. dubna 2011, nebo také do kasiček, jejichž umístění bude v průběhu léta zveřejněno na webu zivot90.cz.

Léčebna dlouhodobě nemocných
Zdroj: ČT24