Přichází doba klíšťat nakažených borreliózou

Praha – Epidemiologové varují. Koncem června spolu s prvními dvěma červencovými týdny se v přírodě vyskytne nejvíce klíšťat nakažených nebezpečnou lymeskou borreliózou. I když invaze infikovaných klíšťat probíhá každým rokem na jaře, letos útočí kvůli nepřízni počasí později. Loni se od nich nakazilo na 4 000 Čechů - nejčastěji senioři a děti. Proti borrelióze zatím neexistuje vakcína. Jediná možnost, jak nemoc přemoci, je objevit ji včas a nasadit silná antibiotika. Prvotní červená skvrna jinak může přerůst v závažné kloubní problémy, nervové potíže nebo poškození orgánů.

V Česku je borreliózou nakažené každé čtvrté až páté klíště, člověk se s ním setká nejčastěji v parcích a také na loukách. „Se zvyšující teplotou se zvyšuje infikovanost klíšťat, zdá se, že to bude na konci června, na rozdíl od předchozího roku, kdy to bylo na konci května,“ uvedla Dagmar Hulínská z Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu.

Nejvíce Čechů se nebezpečným virem nakazilo na jihozápadní Moravě nebo severu Čech. Pozor by si měly dát hlavně děti mezi 5 až 9 lety. Podle statistiky jich bylo loni nemocných dvakrát víc než v letech předchozích. Prvenství v počtu nakažených ale drží lidé starší 55 let. „Do určité míry se na tom podílí to, že jsou to senioři, kteří mají dost času a využívají ho pro pobyt v přírodě,“ objasnil epidemiolog Bohumír Kříž.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)