V Pardubicích opět pojedou nostalgické linky, ale jen pětkrát

Pardubice – Do pardubických ulic se po loňské odmlce vrátí nostalgické linky 51 a 52, na které dopravní podnik posílá historický trolejbus a autobus. Jejich provoz bude ale velmi řídký, pojedou zhruba jednou za měsíc od června do října. Provoz bude zahájen v neděli 27. června, poté vyjedou historická vozidla 25. července, 22. srpna, 19. září a 10. října.

Historická trolejbusová linka 51 pojede z Dubiny přes zastávky Třída Míru, Hlavní nádraží a Polabiny do Lázní Bohdaneč. Autobusová linka 52 pojede z Dubiny přes Hlavní nádraží ke Kunětické hoře. Na obou nostalgických linkách jsou naplánovány dva páry spojů, navíc jeden zkrácený pouze mezi Dubinou a Hlavním nádražím.

V historických vozidlech neplatí předplatní jízdenky dopravního podniku, je nutné koupit si lístek přímo od řidiče nebo průvodčího. „Jízdné bude 15 korun, ve vozech samozřejmě neplatí elektronická karta. Jsou tam standardní označovače na papírové jízdenky. V jednom z vozů bude i průvodčí, což bude pro cestující zajímavá změna,“ řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Historická vozidla začal dopravní podnik obnovovat v roce 1998, další si půjčuje od Pardubického spolku historie železniční dopravy, v ulicích jsou ale k vidění pouze zřídka. „Snažíme se s jízdami historických vozidel šetřit, jezdí o významných výročích, při městských slavnostech nebo v létě,“ podotkl Pelikán. V příštích letech se ovšem mohou zájemci těšit i na další vozidla. Podle ředitele dopravního podniku se možná už příští rok objeví v ulicích restaurovaný vlek k historickému autobusu Škoda RTO.