Nečas prý chce jít do příštích voleb v koalici s TOP 09

Praha – Pravicové strany ODS a TOP 09 možná budou do příštích voleb kandidovat ve společné koalici, alespoň si to přeje nový šéf občanských demokratů Petr Nečas, který to uvedl v rozhovoru pro časopis Instinkt. Bude ale záležet na tom, jak spolu budou obě strany spolupracovat ve vznikající koalici. „Bude záležet jen na tom, abychom se vedle sebe naučili žít, kdy základním modelem nebude, kdo koho zahubí a kompletně převezme jeho voliče,“ cituje týdeník nového premiéra.

Nečas soudí, že buď bude jeho vláda vládou nepřetržitého soupeření a rvaček o ty samé voliče, nebo to bude vláda kooperativní, což by se pak mělo jednoznačně ukázat i ve spolupráci z hlediska voleb. „Nejčistší varianta by byla uvědomit si, jakou obrovskou váhu nám dává náš součet hlasů. Že je to téměř 37 procent voličů v této zemi a z tohoto pohledu se nabízí úvaha jít do příštích voleb ve volební koalici - jako základní integrační činitel občanských pravicových sil nebo sil napravo od středu,“ uvedl Nečas v rozhovoru.   

Výsledky květnových voleb do sněmovny prý ukázaly, že je v Česku možné vytvořit silný pravicový projekt podporovaný víc jak třetinou voličů. Podle analýz prý navíc není pravda, že TOP 09 odlákala občanským demokratům pravicové voliče. „Ti kupodivu zůstali spíše u nás. K TOP 09 odešli spíše ti méně ukotvení, kteří jsou blíže středu. Tito lidé se cítili zrazeni naší nedůvěryhodností. My jsme je doslova vehnali do náruče TOP 09. Oni šli za novou značkou, za novou nadějí, za ikonou Karla Schwarzenberga. Možná i bez ohledu na to, jestli četli program TOP 09,“ podotkl Nečas. 

V květnových volbách nastalo na české politické scéně zemětřesení, které odnesly hned čtyři předsedové stran, které si dělaly zálusk na parlamentní křesla. ODS i ČSSD ztratily velké množství voličů, naopak raketový vzestup zaznamenaly nové strany TOP 09 a Věci veřejné, se kterými ODS sestavuje vládu.