Soud Řápková vs. plzeňská práva začne zřejmě v září

Plzeň - Nejdříve na konci prázdnin, pravděpodobně ale až v září bude nařízeno jednání v případu žaloby primátorky Chomutova Ivany Řápkové (ODS) proti Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Kauza zůstává u Krajského soudu v Plzni, vznesená námitka podjatosti nebyla shledána jako důvodná. Primátorka školu zažalovala loni v listopadu za výroky zpochybňující její studium na plzeňských právech.

Spor Řápkové se ZČU se vede jako občanskoprávní. Právě kvůli podané námitce, že by plzeňští soudci mohli být podjatí, bylo odvoláno březnové jednání ve věci.

Řápková vzala část žaloby zpět a částečně ji změnila. Podle experta na správní právo a pedagoga právnické fakulty v Plzni Františka Korbela ale není změna zásadní. „Je tam pouze argumentační posun. Nejprve nebyla zastoupena, poté to převzal advokát a doplnil argumentačně žalobu,“ uvedl Korbel. Podle něj se nemění výše částky, kterou primátorka po ZČU žádá (milion korun) a ani to, že i nadále trvá na omluvě.

Krajský soud v Plzni může podle Nejvyššího správního soudu (NSS) za dodržení určitých podmínek řešit případy související s právnickou fakultou ZČU. Podle NSS je v Plzni dostatek soudců, kteří mohou složit nestranný senát. Žaloba Řápkové je zatím jedinou, která byla v souvislosti se zpochybněním studia na plzeňských právech na ZČU podána.

Na údajné nejasnosti kolem studia chomutovské primátorky upozornil šéf NSS Josef Baxa, do jehož semináře měla v letech 2003 a 2004 chodit. Nepřišla prý ani jednou, na katedře trestního práva byly kolonky u jejího jména prázdné. Přesto měla v elektronickém systému zapsané tři zápočty a zkoušku. Řápková to později odůvodnila tím, že jí zápočty a zkoušku dal už zemřelý učitel Jiří Pipek. Proti se ohradila Pipkova manželka. Dle záznamů v diáři její muž v termínech, kdy měl primátorku zkoušet, v Plzni nebyl.