Nečasova vláda se zrodila za 45 dní

Praha - Koaliční dohoda, na jejíchž kořenech vyrostla nová česká vláda premiéra Petra Nečase, se zrodila na české poměry nebývale rychle. Již za pětačtyřicet dní intenzivních jednání a více než dvaceti schůzek takzvaných K9 měli politici zúčastněných stran na stole zatím nejobsáhlejší a nejambicióznější koaliční program za posledních dvacet let.

„Zastavit zadlužování této země, posílit právní stát v této zemi a bojovat proti korupci jsme schopni v této koaliční shodě,“ charakterizoval její základy Petr Nečas, na jehož premiérství by ještě před půlrokem nesázel ani nejodvážnější politický vizionář. Koaliční strany v dokumentu ukotvily diskutované školné na vysokých školách, škrty v sociálních dávkách a zvyšování poplatků za pobyt v nemocnici, stejně jako třeba posilování finanční nezávislosti měst a obcí na úkor státu, omezování poslaneckých výhod nebo přímou volbu starostů a prezidenta.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09):

„Dohodli jsme koaliční smlouvu, která je podle našeho názoru opravdu životaschopným projektem.“

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Přesto více než měsíční vyjednávání ukázalo jisté slabiny. Za jednu z nich lze považovat podnikatelskou minulost současného ministra dopravy Víta Bárty (VV), která straší především představitele ODS. Další jsou pak otazníky nad osobními vztahy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS). Navíc strany čekají na podzim další, tentokrát komunální a senátní, volby a dá se předpokládat, že strany se v kampani rozhodně šetřit nebudou.

„Je skutečností, že ve hře jsou komunální volby. K těm jednotlivé politické strany přistupují tak, aby v nich pokud možno co nejvíce uspěly, a já z tohoto pohledu nevidím žádnou vazbu na celostátní politiku,“ říká Nečas.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24