Dostavba dálnice D8 je v ohrožení, chybějí peníze

Ústí nad Labem - Škrty ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) ohrožují dostavbu posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří. Ta zatím končí v Lovosicích a znovu začíná až v Trmicích na Ústecku. Petici za její urychlenou dostavbu už podepsala více než stovka starostů. Plánované snížení rozpočtu SFDI na příští rok o 17 miliard korun a letošní výpadek příjmů fondu téměř o čtyři miliardy směřují k okamžitému zastavení většiny dopravních staveb.

Tam, kde se mělo už dávno jezdit, stojí dnes stavební stroje a někde ani to ne. Termín dokončení D8 se znovu vzdaluje. Státnímu fondu dopravní infrastruktury chybí pro letošní a příští rok 20 miliard korun a mezi stavby, které budou s největší pravděpodobností zastaveny patří i dálnice D8.

Chybějící šestnáctikilometrový úsek D8 komplikuje výrazně dopravu v celém kraji. Zejména Ústí nad Labem a Lovosice denně blokují tisíce kamionů. Primátor Děčína Vladislav Raška (ODS) doufá, že toto stanovisko a vyjádření ministerstva dopravy a SFDI není konečné. „Já si myslím, že je to jedna z nejhorších zpráv, kterou v poslední době slyším, že by se měla zastavit nebo že se zastaví D8,“ uvedl poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Reportáž a vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Karel Hanzelka, mluvčí ministerstva dopravy

„Velmi pravděpodobně budeme mít podstatně méně peněz, než jsme očekávali, takže bohužel musíme začít zastavovat stavby.“

„Když se podíváme na statistiky dopravních nehod, smrtelných nehod, tak jsem přesvědčen, že 16,5 kilometru dálnice by mělo být urychleně dostavěno,“ doplnil Raška. Původní termín dostavby byl konec příštího roku.

Problematické dopravní stavby D8 se tak zřejmě dostanou i na stůl poslancům. „Musíme v krátké době protlačit sněmovnou zákon o liniových stavbách a navazující zákony změnit,“ řekl Foldyna.

Kvůli problémům s dostavbou dálnice D8 může Česko přijít i o evropskou dotaci. Na stavbu mělo přitom z Bruselu přijít 8 miliard korun. Kromě nedostatku peněz dostavbu dálnice komplikují i spory s ekology. Děti Země za poslední roky podaly kvůli stavbě dálnice D8 celkem dvě desítky žalob. Pět už jich české soudy vyřešily. Aktuálně řeší spor pražský městský soud, kdy organizace napadá stavební povolení na stavbu mostu přes Oparenské údolí a rozsudek by měl padnout v polovině srpna.