Praha se zelená navzdory podzimu – hostí konopný veletrh

Praha - V pražské Thámově hale dnes za účasti více než 80 vystavujících z různých zemí začal první mezinárodní konopný veletrh Cannabizz 2010. Domácí i zahraniční společnosti, zabývající se činností spojenou s konopím, se zde budou prezentovat do 19. září. Organizátoři veletrhu slibují ochutnávku specialit, salónek s odpočinkovými křesly, přednášky a ukázky výroby. Součástí akce bude výstava vítězných fotografií loňského ročníku soutěže o nejkrásnější konopí Reflex Cannabis Cup. Zároveň bude zahájen další ročník této pěstitelské soutěže.

Veletrhu se zúčastní více než osmdesát vystavovatelů. Ti mj. nabídnou konopné masti, krémy, oblečení, ale taky semínka, hnojiva, pěstební systémy a kuřácké potřeby. Jednodenní vstupenka stojí 150 korun, třídenní návštěva vyjde na 300 Kč. Pořadatelé upozorňují, že z důvodů ochrany mládeže je vstup na veletrh povolen jen dospělým osobám. Mladiství do 18 let mohou přijít pouze v doprovodu oprávněné osoby.

Pořadatelé také podle týdeníku Reflex organizaci veletrhu řešili ve spolupráci s policií a vyzývají zároveň všechny návštěvníky, aby se na akci zdrželi konzumace marihuany. „Naším cílem je vybudovat jedinečnou akci, která odprezentuje vaše značky a produkty v tom nejlepším světle a zároveň bude skvělým meeting pointem pro všechny, které zajímá konopná kultura,“ uvádějí na webových stránkách veletrhu.

První ročník kontroverzního veletrhu (zdroj: ČT24)

Těsně před zahájením veletrhu stánky s nejrůznějším zbožím kontrolovalo několik policistů v civilu. Pořadatelé zdůrazňují, že vše bude pouze na legální bázi. „Policisty nejvíce zajímala povaha akce, nedokázali si představit, o co v případě konopného veletrhu jde a zda se tady nebude obchodovat s marihuanou, což není správná interpretace účelu veletrhu,“ vysvětloval ředitel akce Cannabizz 2010 Jiří Tomaško. Dodal, že policie také zkontrolovala, zda se nikdo nechystá nabádat k užívání drog. Žádný problém policisté nezaznamenali, s organizátory však budou v kontaktu. 

Vzniku veletrhu pomohlo nařízení vlády

Od počátku letošního roku je účinné vládní nařízení, které určuje limity pro držení drog. Přechovávání do 15 gramů marihuany je podle něho přestupkem, v případě držení většího množství jde o trestný čin, za nějž mohou soudy uložit až rok vězení. Další nařízení stanovilo, které rostliny a houby se považují za omamné - patří mezi ně i konopí. Při pěstování do pěti rostlin konopí jde o přestupek, nad tento počet pak o trestný čin, za který hrozí až šest měsíců vězení.

Jiří Tomaško, ředitel veletrhu Cannabizz Prague, tvrdí, že podle tohoto vládního nařízení se zdá, že česká společnost by mohla začít být ke konopí liberálnější. Nařízení podle něj de facto dekriminalizovalo jeho držení a užívání. „Pro mě je to, jako by nás chtěli trestat za to, že si doma uvaříme čaj,“ dodal k nelegálnosti marihuany.

  • Konopí - kuřácké potřeby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1922/192167.jpg
  • Sušené konopí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1567/156631.jpg
  • Konopné masti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1922/192165.jpg
  • Marihuana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182738.jpg
Vydáno pod