Zástupci vnitra a policie budou jednat s představiteli odborů

Praha - Vedení ministerstva vnitra a vrchní představitelé policie se dnes sejdou se zástupci Nezávislého odborového svazu policie (NOSP) a předsedkyní Odborového svazu státních orgánů a organizací Alenou Vondrovou. Den před jejich plánovanou demonstrací budou hovořit hlavně o možných dopadech plánovaných úspor ministerstva na chod policie. Ta by měla příští rok ušetřit na platech 1,7 miliardy korun. Policejní odbory ale varují, že to může ovlivnit bezpečnost občanů.

Podle šéfa NOSP Milana Štěpánka by se na schůzce mělo hovořit o plánovaných úsporách a jejich dopadech na chod policie, o zákonu o služebním poměru nebo o platech policistů i občanských zaměstnanců.

Policie má na základě plánovaného rozpočtu v příštím roce ušetřit na platech 1,7 miliardy korun. Náklady na mzdy tak klesnou oproti letošku o deset procent. Odboráři upozorňují na to, že v řadě krajů se již letos policistům snižovaly například rizikové příplatky nebo příplatky za směnný provoz.

Policejní odbory budou jednat se zástupci vnitra (zdroj: ČT24)

Odbory: Škrty ohrozí bezpečnost lidí

Policejní odboráři varovali, že škrty mohou spolu s dalšími opatřeními bezprostředně ohrozit bezpečnost občanů Česka. Šéf Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter ve čtvrtek například uvedl, že hasiči dostanou příští rok o 1,3 miliardy korun méně než letos. Pokud se budou uzavírat stanice, prodlouží se čas příjezdu k případům, zdůraznil hasičský odborář. Nebudou podle něho také peníze na obměnu techniky.

Policisté z NOSP kvůli plánovaným úsporám ministerstva vnitra ohlásili na úterý 21. září demonstraci. K akci se následně přidala celá řada odborových svazů a iniciativ. Místopředseda NOSP Daniel Bláha oznámil, že organizátoři očekávají účast 20 000 lidí.