ČSSD neprosadila ve sněmovně jednání o armádních zakázkách

Praha - Sociální demokraté se dnes ve sněmovně pokusili rozpoutat debatu o údajné korupci na ministerstvu obrany. Proti programu mimořádné schůze, kterou kvůli tomu ČSSD svolala a na které chtěli podat návrh na vznik vyšetřovací komise, se ale postavili koaliční poslanci a mimořádná schůze ani nezačala. Poslanci se dnes v interpelacích zabývali i tím, zda by firma ABL, jejímž majitelem byl před svým vstupem do vlády ministr dopravy Vít Bárta (VV), měla získávat státní zakázky, či nikoliv. Bárta firmu obhajoval a tvrdil, že není nic špatného na tom, když některé zakázky transparentně získá. Podle opoziční ČSSD jde ovšem o klientelismus, který omezuje nezávislost politiků.

Snaha dostat téma údajně zkorumpovaných armádních zakázek na půdu sněmovny je jen předvolební tah sociální demokracie, zdůvodnili lídři koalice rozhodnutí nepodpořit ani program schůze, ani vznik vyšetřovací komise. „Nechceme ten problém politizovat, chceme, aby nezávislé orgány konaly padni, komu padni,“ vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek.

Bohuslav Sobotka (ČSSD):

„Vzájemné veřejné útoky jednotlivých členů vlády, které trvaly překvapivě několik dnů, odhalily, podle našeho názoru, rozsáhlé vědomosti několika současných členů vlády o poměrech na ministerstvu obrany a také o údajných lobbistických aktivitách ve prospěch jednotlivých zakázek.“

Petr Nečas (ODS): „Tento problém nevypukl jedním vydáním Mladé fronty Dnes. Nekulminoval v roce 2010, nebo v roce 2009, nebo v roce 2008. Tady ztrácí paměť i pan Sobotka. Jakýmsi způsobem bych to chápal u nových poslanců, ale ne od poslance, který sedí ve sněmovně od roku 1996 a který byl v letech 2002 až 2006 prvním místopředsedou vlády a ministrem financí.“

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Podle nejsilnější opoziční strany se vláda bojí veřejného zkoumání zakázek, aby neukázalo, že v údajné korupci byly zapletené některé současné vládní špičky. „Pokud to někdo nechce řešit kvalifikovaně, s tím, že se všechno řekne otevřeně, tak si myslím, že to s bojem s korupcí nemyslí vážně,“ domnívá se Lubomír Zaorálek. 

Parlamentní vyšetřovací komise je podle vlády zbytečná i proto, že vše už řeší příslušné orgány. „Probíhají interní, externí audity. Existuje i zvláštní tým státního zastupitelství a Policie České republiky,“ dodává ministr obrany Alexandr Vondra.

Poslance zajímají i zakázky ABL

Debatu o společnosti ABL rozproudila interpelace poslance Ivana Ohlídala (ČSSD), který upozornil na to, že by měla získat zakázku na ostrahu budov polostátní společnosti ČEZ. Úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka připomenul případ Bártova předchůdce Aleše Řebíčka (ODS), který sice prodal svou společnost Viamont, ale poté, co nastoupil na ministerstvo, firma začala získávat státní zakázky a několikanásobně zvýšila své zisky.

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že ho Bárta ujistil o tom, že žádný konflikt zájmů nehrozí. „Na druhé straně stejně jednoznačně musím říci, že kdyby tady došlo k nějakému posunu, který by vyvracel tento postoj a tuto pozici, mohu vás ujistit, že bych reagoval velmi promptně a velmi rázně,“ řekl předseda vlády.