VV chtějí v Praze koalici s TOP 09, u ODS se rozhodnou podle dinosaurů

Praha - Věci veřejné na dnešní tiskové konferenci nevyloučily povolební spolupráci s žádnými politickými subjekty, kromě komunistů. V Praze by se ale nejraději spojily s TOP 09, případná spolupráce s ODS bude podle předsedy strany Radka Johna a místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové záležet na tom, zda se zbaví místních politických „dinosaurů“. John dodal, že podle průzkumu společnosti GfK si voliči VV po komunálních volbách přejí koalice s vládními TOP 09 a ODS, ČSSD je pro ně málo přijatelná. Strana se ale bude rozhodovat i podle toho, jaké šance bude mít na prosazení svého programu. John zároveň upozornil, že korupční kauzy na radnicích ve Znojmě a v Kolíně ukazují, že policie musí více zaměřit své úsilí i na komunální úroveň.

Průzkum podle Johna ukázal, že VV mají největší koaliční potenciál ze všech stran. Voliči VV si jako koaličního partnera na komunální úrovni přejí vládní strany. Spojení s TOP 09 chce 64 procent voličů, s ODS 45 procent a s ČSSD 27 procent: „My vnímáme toto přání voličů. Nicméně pokud se v daném místě ukáže, že náš program lze lépe splnit s těmi a s těmi, například s nezávislými, jsme zcela otevřeni jakýmkoliv koalicím na věcná témata.“

Klasnová dodala, že specifická je situace v Praze: „Tam se ODS do značné míry zdiskreditovala, takže tam ta otázka koalic s ODS není teď úplně na místě.“ Například na Praze 1 se podle ní VV rozhodně koalici s občanskými demokraty vyhnou. Na magistrátu podle ní bude záležet na dalších povolebních vyjednáváních a na tom, „jaké osoby se dostanou do komunální politiky“. „Je to hodně o jménech a o tom, jestli se voličům podaří zase zbavit se dalších dinosaurů,“ komentoval John možnost spolupráce VV a ODS v Praze.

Brífink VV ke komunálním volbám (zdroj: ČT24)

Radek John:

„Ukazuje se, že v komunální politice je korupce stejně vysoká jako například v armádních zakázkách.“

John zároveň upozornil na dva případy korupce, které se tento týden řeší na radnicích ve Znojmě a v Kolíně. Policie by proto podle něj měla zaměřit své usílí i na komunální úroveň. Celkově by byl rád, kdyby se v České republice odhalily tři korupční kauzy týdně.

„Strany před volbami často vydávají silácká prohlášení o svých neúčastech v povolebních koalicích. Obvykle to dělávají ve chvílích, když se sami bojí o hlasy svých voličů,“ řekl v reakci šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný. Dodal, že koalice se uzavírají až po volbách, a proto ho prohlášení VV „nechává klidným“ a spolupráci si dovede představit s jakoukoli demokratickou stranou.