Dukovany jsou bez čtvrtého bloku, začala 85denní odstávka

Dukovany (Třebíčsko) – Mimořádně dlouho bude stát čtvrtý blok jaderné elektrárny Dukovany. Energetici jej odpojili v noci a příštích 85 dní ho budou modernizovat a udržovat. Rozsáhlá úprava má zvýšit výkon bloku ze stávajících 460 megawattů na 500 megawattů, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zahrnuje i výměnu dvou statorů generátoru, z nichž každý má hmotnost kolem 250 tun. Současně proběhne běžná údržba – vymění se pětina paliva a kontrolou projde tlaková nádoba.

Čerstvě odstavený blok bude druhý, který projde modernizací pro zvýšení výkonu. Loni proběhla podobná úprava na bloku číslo tři, v příštích dvou letech bude na 500 MW zvýšen výkon také u zbývajících dvou bloků.

Termíny odstávek se podle mluvčího koordinují s atomovou elektrárnou v jihočeském Temelíně. V Dukovanech se proto čekalo s dlouhou odstávkou na opětovnou aktivaci temelínského prvního bloku, kam energetici doplnili palivo. Poprvé použili dodávku z Ruska, dosud Temelín zásobovali Američané. Velmi důležitá bude energie z temelínské elektrárny na přelomu října a listopadu, kdy proběhne v Dukovanech 25denní odstávka také na třetím bloku. Během současné údržby dvou bloků chtějí správci elektrárny opravit společná zařízení.

Temelín má jen dva bloky, které však mají zhruba dvojnásobný výkon než dukovanské. Proto se podle Spilky odstavují přes léto. Počet pracovníků v areálu Dukovan během odstávek stoupá přibližně o 1 000.

Dukovanská elektrárna je v provozu čtvrt století. Její bloky měly původně instalován výkon 440 MW. Výkonnost se zvyšuje od roku 2005. Díky obměně zařízení výkon bloků nejprve postupně stoupl na zhruba 460 MW. Teď se provádí další etapa modernizace. V roce 2013 bude mít celá elektrárna místo původních 1760 MW instalován výkon 2000 MW, jaký teď má novější Temelín. Z Dukovan by pak mělo ročně do sítě plynout 16 terawatthodin elektřiny; nyní se roční produkce proudu pohybuje kolem 14 TWh.