Klaus s Topolánkem v přestřelce kvůli propojení politiky s lobbismem

Praha - Prezident Václav Klaus za celkové vítěze voleb považuje sociální demokraty, protože získali nejvíc hlasů. ODS podle něj doplatila na vedení bývalého předsedy Mirka Topolánka a prorůstání lobbistických struktur, uvedl dnes Klaus v e-mailovém rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Expředseda ODS Mirek Topolánek se proti Klausovým výrokům ostrými slovy ohradil. Poznamenal mimo jiné, že pokud je nyní někdo v Česku symbolem prorůstání byznysu a politiky, je to právě Klaus a podnikatelská klika z dob divoké privatizace.

„ODS samozřejmě doplatila na nešťastné Topolánkovo předsednictví a na prorůstání lobbistických struktur do této politické strany,“ uvedl prezident. Dodal však, že „v tomto neblahém trendu ODS nebyla sama“. Klaus připomněl, že ODS jako dominantní vládní strana v posledních čtyřech letech a jako nejsilnější strana v dnešní vládě platí „daň za vládnutí“. „Od toho byla ČSSD v době ekonomické krize osvobozena,“ poznamenal.

Navrátit důvěryhodnost politikům ODS lze podle prezidenta jedině tak, že se strana vrátí ke svým ideovým základům a zapomene na populismus a na své vztahy s byznysem. „Vždy jsem říkal, že ODS má být pro trh, nikoliv pro byznys. Je to… stejně tak o důvěryhodnosti strany jako jejích představitelů. Strana si vybírá své kandidáty, nikoliv opačně,“ zdůraznil Klaus.

Topolánka Klausovy výroky pobouřily

Mirek Topolánek:

„A pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace.“

Vyjádření Václava Klause pro MfD Mirka Topolánka podle jeho slov znechutilo a cítil nutnost na „lživé prohlášení reagovat.“ Hlavě státu by prý rád připomenul, že od jara už není předsedou ODS, nebyl na předvolebních plakátech a za výsledek voleb tak nenese žádnou odpovědnost. 

Topolánek podotkl, že míra úspěchu v politice se nejlépe měří počtem vyhraných voleb. „ODS pod mým vedením vyhrála 11 voleb, včetně evropských a prezidentských, nastartovali jsme nezbytné reformy, působili jsme úspěšně ve vládě i v rámci evropských struktur. Rád bych Václavu Klausovi připomenul, že jeho poslední vyhrané volby byly v roce 1996, to ale byla spíše 'nevýhra',“ uvedl. Byla to právě ODS pod Topolánkovým vedením, která Klausovi pomohla do prezidentského úřadu.