V Třinci končí ČSSD v opozici, komunální volby přitom vyhrála

Praha - V Třinci bude znovu vládnout koalice, která ve městě spolupracovala poslední čtyři roky, rozšířená o TOP 09. Koaliční dohodu společně podepsaly Osobnosti pro Třinec, Třinecká volba 2010, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Starostkou se má stát na další funkční období znovu Věra Palkovská z Osobností pro Třinec. Vítězní sociální demokraté tak končí v opozici. Osobnosti pro Třinec budou mít v radě pět křesel, z toho post starosty a jednoho místostarosty, Třinecká volba 2010 dvě křesla s jednou pozicí místostarosty, stejně tak ODS. TOP 09 a KDU-ČSL budou mít v jedenáctičlenné radě jednoho zástupce.

ODS dnes odložila rozhodnutí o nové koalici na radnici v Brně. Bude dále jednat se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. Dnes o tom rozhodl zastupitelský klub, informuje zastupitel Vít Blaha. ODS se může rozhodnout, zda jít do velké koalice s vítěznou ČSSD, nebo se podílet na vzniku středopravicové koalice.

Občanští demokraté skončili se 14 mandáty druzí za sociálními demokraty. Ti získali 19 mandátů. Přes prohru však ODS pravděpodobně bude stranou, která o příštím uspořádání brněnské rady rozhodne. Má nabídku jít jak do velké koalice s ČSSD, jíž do voleb vedl primátor Roman Onderka, tak do středopravicové koalice s TOP 09 a KDU-ČSL.

Povolební vyjednávání ve vybraných městech (zdroj: ČT24)

Primátorem Hradce Králové by se mohl stát lékař a lídr kandidátky Hradeckého demokratického klubu (HDK) Zdeněk Fink. Občanští demokraté sice původně trvali na primátorském křesle pro svou kandidátku, jelikož ve vznikající pravostředové koalici měli nejvíc mandátů, dnes ale ustoupili a podpoří Finka. O dalším rozdělení funkcí se bude ještě jednat.

Fink uvedl, že si do pondělí, kdy se uskuteční další jednání, potřebuje prověřit možnosti náhradního zajištění provozu své lékařské praxe. „Pokud se mi to podaří, tak se v pondělí můžeme domluvit na tom, že bych funkci primátora přijal,“ podotkl Fink. Toho na funkci primátora podpořily i menší strany vznikající koalice.

Písek s největší pravděpodobností povede koalice velká koalice občanských a sociálních demokratů spolu s Volbou pro město. Zástupci všech tří subjektů teď budou jednat o programu, v případě shody pak podepíší koaliční smlouvu. Uvedl to lídr vítězné ČSSD a kandidát na starostu Ondřej Veselý.

Spolu s ním by v čele radnice měli stát dva místostarostové za Volbu pro město. Píseckou radnici dosud vedla ODS s Volbou pro město a lidovci. Starosta měl tři místostarosty, ČSSD ale požadovala, aby se jejich počet snížil na dva, s čímž souhlasili i možní koaliční partneři. Podle lídra Volby pro město Vojtěcha Bubníka se všechny tři strany shodly i na složení devítičlenné rady.

Ve Vyškově budou stát v čele města znovu zástupci občanských a sociálních demokratů a také lidovců, zástupci všech tří stran už podepsali koaliční smlouvu. Starostu nominovala vítězná ČSSD, bude jím lídr kandidátky Jiří Piňos. Posty místostarostů obsadí Karel Jurka (ODS) a Roman Celý (KDU-ČSL), Vyškov tak bude mít poprvé třetího místostarostu. Obecní rozpočet to ale nezatíží, protože je funkce neplacená. 

Programové prohlášení chtějí strany dát dohromady v příštích týdnech. Jejich volební programy jsou podle lídra ČSSD z 90 procent shodné. Prvořadým úkolem rady a nově zvoleného zastupitelstva bude schválení rozpočtu. Podle Piňose by měl být vyrovnaný. Znamenalo by to, že město, které jako jedno z mála své velikosti nemá dluhy, bez nich bude hospodařit i v budoucnu. 

Starostou Náchoda bude jednačtyřicetiletý sociální demokrat Jan Birke. Vyplývá to z koaliční smlouvy, kterou podepsali zástupci ČSSD, TOP 09, Sdružení Svobodní a koalice SNK-ED a VV. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice těsnou většinu 14hlasů. Minulé čtyři roky vládla středopravá koalice, starostu měla ODS.

Prvním místostarostou Náchoda se podle koaliční dohody stane Tomáš Šubert z kandidátky Sdružení Svobodní, druhou místostarostkou bude Drahomíra Benešová z TOP 09. Sociální demokraté získají v radě tři křesla, stejně jako Svobodní. Dvě křesla bude mít TOP 09 a jedno koalice SNK - ED a VV. Strany se zavázaly, že do měsíce podepíší smlouvu o koaliční spolupráci, za další měsíc by mělo následovat programové prohlášení koalice. 

Rozpadat se naopak začíná dojednávaná středopravá koalice v Pardubicích. Krátce po volbách spolu začaly vyjednávat Sdružení pro Pardubice, ODS, sdružení Pardubáci a TOP 09, které by v devětatřicetičlenném zastupitelstvu složily většinu 24 mandátů. Jenomže po roztržce občanských demokratů a Pardubáků se začíná rýsovat velká koalice občanských a sociálních demokratů s podporou TOP 09.

„Otevírá se druhá varianta jednání s ČSSD a s TOP 09. Hledáme programový průnik, pokud se na tom dohodneme, je šance, že by tato koalice mohla vzniknout,“ uvedl lídr občanských demokratů a dosavadní náměstek primátora Alexandr Krejčíř. Podle něj by primátorem mohl být Jindřich Tauber z ČSSD nebo i politik jiné strany. Odpoledne však TOP 09 tuto koalici odmítla, tichou podporu komunistů zase vyloučil premiér Petr Nečas.

Bývalý šéf lidovců Jiří Čunek byl včera večer zvolen jediným kadidátem lidovců na post starosty ve Vsetíně. Bývalý starosta tak posílil své šance na návrat do vedení města.

Kromě toho se dostal také do vyjednávacího týmu strany, kde předtím nefiguroval. Čunek ve volbách získal ze šestého místa kandidátky suverénně největší počet preferenčních hlasů ve městě. O post starosty však usiluje i ODS, která volby o 54 hlasů vyhrála.