Úředník vnitra využíval funkci k vlastnímu podnikání

Praha – Jako obchodní ředitel příspěvkové organizace resortu vnitra a koordinátor tamních veřejných zakázek podniká Ladislav Renč ve stejném oboru jako šéf poradenské firmy. Již několik let je tak ve střetu zájmů. Navíc k soukromým účelům prý používal ministerské kanceláře, vozidla nebo telefony, jak zjistil deník Mladá fronta Dnes. Sám Renč se brání, že podnikání měl povolené, avšak ministr Radek John reagoval rozhořčeně a rozhodl se již odvolat Renčova nadřízeného.

„Jde o nehorázný střet zájmů. Něco podobného nehodlám tolerovat,“ cituje deník ministra. Jeho podřízený s několika dalšími zaměstnanci vnitra si před 12 lety založil firmu Eler, která radí zadavatelům i zájemcům o tendry. Později začala spolupracovat také s ministerstvem vnitra, jemuž podle vlastních zdrojů dosud pomáhala s 41 zakázkami. Šlo vesměs o projekty za desítky tisíc korun, například rekonstrukce budovy či dodávky nejrůznějších výrobků. To vše s využitím státních kanceláří v objektu ministerstva, služebních vozidel nebo telefonů – tedy s minimálními náklady.

Podle ředitele jedné z pražských poradenských firem si Renč a spol. mohli ročně vydělat až 180 tisíc korun, píše MF Dnes. Vedení ministerstva již v pátek odvolalo ředitele Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Milana Kocíka, pod jehož oblast spadala Renčova funkce. Příspěvková organizace má zhruba 1 200 zaměstnanců a stará se například o opravy budov, nákupy aut a počítačů nebo dodávky surovin do kuchyní.

Využití zázemí vnitra prý Renč svým šéfům zatajil

Kocík pro deník přiznal, že jeho podřízený v minulosti dostal povolení pro vlastní podnikání, nikoliv však na účet ministerstva. Sám přiznává, že si počínání Renče měl ohlídat. „Nemám z toho dobrý pocit. I když teprve audit ukáže, jak rozsáhlé škody jsme utrpěli,“ řekl Kocík.

Podle Renčova vyjádření se jeho firma nikdy nezúčastnila ministerských tendrů. I nadále však trvá podezření z toho, že podnikal v pracovní době a s pomocí servisu ministerstva. Firma totiž nikde neuvádí své vlastní sídlo a její telefonní kontakt vede na ministerské linky. Renč každopádně zatím na svém místě zůstává, s případným odvoláním může přijít jedině nový šéf příspěvkové organizace. John by jeho jméno měl prozradit dnes.