Praha 11: Dokumenty o sledování politiků ODS jsou podvrh

Praha - Praha 11 odmítla spekulace, že zadala sledování politiků ODS, které před několika lety údajně prováděla agentura ABL, vlastněná rodinou ministra dopravy Víta Bárty. Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský v tiskovém prohlášení uvedl, že Praha 11 žádné sledování neobjednala, ani se na něm nepodílela. Pokud někdo předal médiím dokumenty, které to naznačují, jde podle něj o podvrh. Bárta dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že MF Dnes nepočkala na výsledek žádného šetření a místo toho se sama ujala role vyšetřovatele i soudce. Z dokumentů navíc vyvozuje nepravdivé závěry. Deník proto vyzval, aby plné znění dokumentů zveřejnil. Sám se ke kauze vyjádří na tiskové konferenci do tří dnů. Pokud se prokáže, že Bárta o sledování politiků lhal, měl by podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky okamžitě odejít z vlády.

„Městská část Praha 11 nikdy podobné praktiky neiniciovala, ani se na nich žádným způsobem nepodílela. Pokud někdo předal MF Dnes dokumenty od ABL, kde je městská část označena jako objednatel v této záležitosti, rozhodně se jedná o falsum,“ uvedla Praha 11 v tiskovém prohlášení. Kvůli kauze také zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Úvahy o objednání sledování politiků razantně odmítl i Mlejnský. Zopakoval, že sám byl naopak terčem sledování už v roce 2006: „Složky, které na mě někdo nechal připravovat, dokonce prověřoval kontrolní výbor magistrátu.“

Dalibor Mlejnský:

„Opravdu nikoho nenapadlo, že když má detektivní agentura v šuplíku složku s názvem P 11, tak nemusí jít o objednatele, ale naopak o oběť?“

Rozhovor s Janem Kubíkem (zdroj: ČT24)

Bárta dnes uvedl, že jeho spolupracovníci chystají interpretaci dosud zveřejněných dokumentů týkajících se této kauzy. Nová zjištění do dnešního dne nechtěl před médii komentovat, neboť případ vyšetřuje policie. MF Dnes ale podle něj nepočkala na výsledek šetření a ze získaných dokumentů navíc vyvozuje nepravdivé a poškozující závěry. „Jsem připraven učinit nezbytné kroky, včetně oslovení klientů a partnerů za účelem dohody na tom, které informace je a není možné publikovat. Již v tuto chvíli pracuje tým blízkých spolupracovníků na tom, aby se pokusil interpretovat doposavad zveřejněné dokumenty. Věřím, že je zcela jistě pochopitelné, že povaha práce bezpečnostní agentury je v řadě aspektů citlivá,“ uvedl ministr v tiskovém prohlášení.

Svůj pohled na kauzu údajného sledování komunálních politiků ODS dnes Bárta vysvětloval i poslancům své strany Věci veřejné. Předsedkyně klubu VV Kristýna Kočí po jednání poslanců řekla, že Bártovu vysvětlení klub věří a ministr rozhodně neporušil čestné slovo, které v této věci dal loni na podzim premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Prohlášení Víta Bárty:

„MF Dnes nepočkala na výsledek žádného šetření a místo toho se sama ujala role vyšetřovatele i soudce. A tak v posledních dnech opět uveřejnila sérii dokumentů ze zdrojů různé důvěryhodnosti. Z nich opět vyvozuje nepravdivé a silně poškozující závěry, ačkoliv nezná pravou historii těchto dokumentů, jejich možnou manipulaci, pozici externích dodavatelů a jejich jiné projekty pro jiné dodavatele atd.“

MF Dnes si ale podle zástupce šéfredaktora Jana Kubíka za věrohodností dokumentů stojí. „Neopíráme se jen o jeden zdroj, je jich několik. Pokud má pan Bárta za to, že nahrazujeme roli vyšetřovatele, rozhodně to není pravda. Pouze se snažíme doložit to, co jsme už veřejnosti na konci minulého roku předložili,“ řekl Kubík ČT. Bártovi i jeho bratrovi už podle něj deník minulý týden nabízel schůzku, kde jim chtěl veškeré získané dokumenty předložit a požádat je o komentář, oba to ale odmítli s tím, že dokud prý MF Dnes veřejně neuzná, že jde o falza, tak se s ní nebudou bavit. „Dokumenty už jsme z větší části zveřejnili a ještě je z jisté části zvěřejňovat budeme,“ dodal Kubík.

MF Dnes minulý týden zveřejnila fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které podle listu dosvědčují, že ABL před několika lety skutečně sledovala politiky ODS. První informace o této kauze přinesl list už loni v září. Podle nových zjištění deníku vedla ABL sbírání informací jako zakázku pro radnici Prahy 11. Jako klient byla uvedena „P11“, pod stejnou značkou si prý ABL vedla oficiální zakázky Prahy 11 na antikorupční program a na kontrolu příspěvkových organizací. Výkonná rada ODS proto Bártu v pondělí vyzvala, aby roli agentury ABL ve sledování komunálních politiků ODS veřejnosti vysvětlil. Informace o kauze jsou podle ODS alarmující.

Vydáno pod