Vysočina podpoří Sobotku, Liberec jde za Haškem

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Sociální demokraté z Vysočiny podpoří na brněnském březnovém sjezdu při volbě předsedy strany úřadujícího šéfa sociálních demokratů Bohumila Sobotku. Rozhodla o tom dnešní krajská konference ČSSD na Vysočině ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Sobotka získal v tajném hlasování 59 z 96 hlasů. Jeho konkurent jihomoravský hejtman Michal Hašek dnes uspěl v Libereckém kraji. „Je to pro mě důvěra, která zavazuje,“ uvedl Sobotka, který se konference ve Větrném Jeníkově osobně zúčastnil stejně jako Hašek. Ten však zasedání na Vysočině v jeho průběhu opustil a zamířil na konferenci do Liberce.

„Myslím si, že oba (Hašek a Sobotka) jsou kvalitními kandidáty na předsedu. Jedná se o srovnatelné adepty na toto místo, “ řekl předseda ČSSD na Vysočině Libor Joukl.

I po konferenci na Vysočině zatím vede v počtu nominací na volbu předsedy ČSSD Hašek. Jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů jednoznačně podpořili sociální demokraté na Zlínsku, Ústecku, v Praze, v Jihočeském a Libereckém kraji.

Sobotkovi vyjádřili důvěru na Karlovarsku, Pardubicku a nyní i na Vysočině. V Plzeňském a Královéhradeckém kraji dostali oba protagonisté stejnou podporu a v Moravskoslezském kraji delegáti nenominovali nikoho. Krajské konference před sebou mají sociální demokraté v krajích Jihomoravském, Olomouckém a Středočeském.

Já tajně, můj protikandidát vždy veřejně

„Je zajímavé, že jsem získal na krajských konferencích podporu v tajných hlasováních, zatímco můj protikandidát vždy ve veřejném,“ uvedl dnes Sobotka.

Podle něj se však zatím nedá jednoznačně říct, kdo z obou adeptů má k místu předsedy blíž. „Myslím si, že oba pojedeme na březnový sjezd s vyrovnanými ambicemi,“ domnívá se Sobotka. Podle něj je pro stranu dobrým signálem, že si on i Hašek přejí, aby druhý kandidát s budoucím předsedou spolupracoval ve vedení ČSSD.