Hegerovo jednání s lékaři uvízlo na mrtvém bodě

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes představitelům nespokojených lékařů nepředložil žádný konkrétní návrh, jak by chtěl jejich odchodu z nemocnic zabránit. Novinářům to při odchodu ze schůzky s ministrem řekli šéfové lékařské komory a lékařských odborů Milan Kubek a Martin Engel. Ten také uvedl, že k jednání neprodleně vyzve i premiéra Petra Nečase. Další schůzka lékařů a ministra by měla proběhnout v pátek.

„Vůbec na ničem jsme se nedohodli, protože jsme opět nedostali žádný návrh. Pan ministr to chce nejprve projednat ve vládě,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Podle šéfa zdravotnictví Hegera se situace nemění a nadále je ze strany lékařů velice nátlaková. „Zdá se, že žádné jiné než mzdové požadavky nyní lékařské odbory nemohou uspokojit,“ řekl ministr. Zástupcům lékařů dnes navrhl, aby výpovědi o půl roku odložili s tím, že v příštích šesti měsících uvidí, že reforma startuje a zdravotnictví se začíná měnit. Podle ministra ale zástupci lékařů na žádost nereagovali.

Heger představil připravenou reformu minulý týden premiérovi, který očekává, že práce se urychlí, aby reformní zákony byly schváleny letos. Ministerstvo návrhy tří reformních zákonů o službách již schválilo, kladně se vyslovilo i pro návrh novely, jejíž přijetí umožní přípravu nadstandardů, připlácení na lepší péči a změny v úhradách léků. Úspory mají jít především do platů zdravotníků.

Vláda se bude situací ve zdravotnictví kvůli výpovědím doktorů zabývat ve středu. Heger podá zprávu o situaci v krajích a počtech výpovědí. Ministr už dříve řekl, že ve státním rozpočtu prostředky na výrazné zvýšení platů nejsou. Podle něj by finance měla zajistit právě reforma zdravotnictví.

Z nemocnic chce ke konci února kvůli nespokojenosti s výší platu odejít zhruba 3 800 z 20 000 lékařů. Odbory trvají na růstu příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Odboráři už varovali, že hrozí zhoršení kvality a dostupnosti péče. Pokud by doktoři své výpovědi nestáhli, mohla by se některá nemocniční oddělení zavřít a nebylo by možné akutní pomoc zajistit. Kritická je situace na Vysočině.

  • Výpovědi lékařů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2167/216675.jpg
  • Iniciativa Děkujeme, odcházíme autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2088/208727.jpg