V Praze se o víkendu kvůli karmě otrávilo devět lidí

Praha – O víkendu se v Praze devět lidí přiotrávilo nebezpečným kysličníkem uhelnatým z vadné plynové karmy. Záchranáři do nemocnice převezli čtyři dospělé a pět dětí, nejmladšímu byly jen tři roky. „V zimních měsících se více používají plynová zařízení a méně se větrá, proto se počet případů otravou kysličníkem uhelnatým zvyšuje,“ varovala mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová. Při úniku plynu je nutné okamžitě otevřít okna, místnost či byt vyvětrat, postižené lidi odnést ven na čerstvý vzduch a přivolat záchranku.

V sobotu večer vyjížděli zdravotníci do bytu ve Veletržní ulici, kde se kvůli vadnému kotli nadýchali plynu tři dospělí a čtyři děti. Děti ve věku od tří do osmi let a třiačtyřicetiletá žena byly převezeny do motolské nemocnice. Jednapadesátiletý muž skončil v Nemocnici Na Františku, šestadvacetiletou ženu převzali ve vážném stavu lékaři JIP v nemocnici Na Bulovce.   

Podobná událost se odehrála také v neděli v Praze 9, kde se plynem z karmy přiotrávili pětiletá dívka a padesátiletý muž. Ve vážném stavu je záchranáři převezli do nemocnice. Dítě přijali lékaři dětské jednotky intenzivní péče v nemocnici Na Bulovce, muž skončil v Nemocnici Na Homolce. Od začátku roku evidují zdravotníci v metropoli už 26 podobných případů. Otrava kysličníkem uhelnatým ovšem může skončit i smrtí, loni zemřelo devět lidí. 

Karma při ohřevu vody spaluje kyslík, který si nasává z místnosti. Zároveň se z nedokonale spáleného plynu uvolňuje kysličník uhelnatý, který se váže do krevního barviva člověka a zabírá tam místo kyslíku, který postupně vytlačuje. Člověk zmalátní, syčí mu v uších, buší mu srdce, může usnout nebo omdlít, zvracet, může ho bolet hlava. Při delším pobytu v místnosti nastává bezvědomí, zástava oběhu a smrt. Zimní počasí riziko násobí, protože ze špatně odvedeného kouřovodu se navíc spaliny mohou inverzí částečně vracet zpět do bytu, popisují záchranáři.