Lékaři jsou slušní lidé, ne úplní hlupáci, tvrdí Kubek

Praha - Čekalo se, že lékaři začnou stahovat své výpovědi. Nic takového se ale neděje. Dohoda mezi lékařskými odbory a ministerstvem zdravotnictví se zadrhla a teď ztroskotává na garancích, které ministr lékařům odmítá dát. „Lékaři jsou slušní lidé, ale nejsou úplní hlupáci,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek a dodává: „Prostě nemůžeme přistoupit na to, že na základě vágního slibu, bez jakýchkoliv záruk lékaři výpovědi stáhnou.“ Kubek navíc upozorňuje, že část politického spektra si žádnou dohodu nepřeje. Přímo jmenoval poslance Borise Šťastného, který si podle něj brousí zuby na Hegerovo místo, či bývalého náměstka Marka Šnajdra. Ani bývalá ministryně Dana Jurásková, která vede Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze a šéfuje zdravotním sestrám, není podle Kubka dohodě nakloněna.

Poté, co ministr v pátek oznámil, že našel 2 miliardy korun, Lékařský odborový klub spolu s komorou předložily ministerstvu dohodu, která garantuje lékařům požadované podmínky, například to, aby se ještě letos zvýšily základní platy o 8 až 12 tisíc korun měsíčně. Dále chtějí také garanci návratu všech lékařů, kteří dali výpověď.

To se ale ministru Hegerovi nelíbí. „Dohoda navrhuje speciální zákon, o kterém nebyla řeč. Lékaře by stavěl do role ústavních činitelů,“ uvedl Heger.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Jenže Kubek argumentuje zvláštní pozicí zdravotnictví. To je financováno z veřejných prostředků přes zdravotní pojištění, ale na druhou stranu nejsou zdravotníci státní zaměstnanci, a tedy nejsou vázáni na stání rozpočet.

Nejsme ani ryba, ani rak. Jsme speciální

„Na všech jednáních narážíme na to, že nejsme ani ryba, ani rak,“ zlobí se Kubek a dodává: „Jsme speciální, protože jsme financováni přes zdravotní pojišťovny. A proto je logické, abychom měli speciální zákon o odměňování.“

Lékaři požadují, aby vláda zákon připravila a předložila do 30. června letošního roku a snažila se prosadit jej v Parlamentu. Zákon by tak mohl začít platit od příštího roku. Nakonec by prý úspory měly směřovat na platy všech zdravotnických pracovníků.

Nejrůznější kšefty parazitů

„Platí to, že čím více se zaplatí na platech lékařů, tím méně zbude na nejrůznější kšefty parazitů, kteří si zvykli za dvacet let udělat ze zdravotnictví dojnou krávu,“ připomíná Kubek.

„Část politického spektra si žádnou dohodu nepřeje“

Podle prezidenta lékařské komory Kubka nebrzdí jednání sám ministr, ale spíše lidé kolem něj: „Pan ministr je skutečně pod obrovským tlakem, protože tady máte velkou část politického spektra, která si žádnou dohodu nepřeje. Máte pana poslance Šťastného, který udělá všechno pro to, aby dohoda nebyla, ministr skončil jako neúspěšný ministr a pan poslanec Šťastný seděl na jeho místě.“

„Dalším z takových lidí je bývalý náměstek ministra zdravotnictví pan Šnajdr, který se snaží odvádět pozornost od svých selhání v pozici předsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ myslí si Kubek.

„Ti lidé vytvářejí obrovský tlak v dané chvíli na ministra zdravotnictví. Ale já věřím, že pan ministr Heger je slušný člověk, skutečně si žádný masakr nepřeje a chce se dohodnout,“ dodává prezident lékařské komory.

O kolik by se měsíčně zvedly platy lékařů?
Zdroj: ČT24