Krejčík může promluvit, sněmovna ho zbavila mlčenlivosti

Praha - Poslanci zbavili mlčenlivosti bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Požádal o to šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan. Krejčík by chtěl před sněmovním výborem promluvit o podezřelých armádních zakázkách, mluvit má hlavně o nákupu nákladních vozidel, pronájmu gripenů, nákupu kolových obrněnců, o akvizicích na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o likvidaci nepotřebné munice a také o deblokaci ruského dluhu. Ministr obrany Alexandr Vondra už Krejčíkovi umožnil vypovídat před protikorupční policií v kauze údajné korupce při nákupu vozidel Tatra. Policie podezírá několik lidí včetně exministra obrany a nynějšího náměstka ministra financí Martina Bartáka.

Jednání výboru, na které bude bývalý ředitel zpravodajství pozván, by se mohlo uskutečnit podle jeho předsedy Františka Bublana (ČSSD) někdy na přelomu února a března. Zasedání bude s největší pravděpodobností uzavřené a Krejčík na něm nebude moci vysvětlovat, jak tajná služba k informacím přišla. „Rozhodnutí vítám, ale kromě toho, co už zaznělo při jednání sněmovny, zatím nechci říkat nic k obsahu své výpovědi,“ podotkl zpravodajec.

Nákup vozidel Tatra provázely podle Miroslava Krejčíka nestandardní provize. Na ty upozorňoval ještě coby ředitel armádního zpravodajství před čtyřmi lety. Tehdy ale detektivové celou věc odložili. „Měli jsme pochybnost o tom, zda peníze, které MO ČR zaplatí, budou opravdu použity jenom na poskytnuté služby a materiál, jinými slovy, měli jsme pocit, že některé z těch peněz by mohly směřovat jinam,“ vysvětluje Krejčík.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Alexandr Vondra už Krejčíkovi umožnil vypovídat před policií. Poslance teď chce Krejčík seznámit i s dalšími podezřelými armádními zakázkami. „Bude se to týkat poměrně široké škály kauz. Tatra, pandury, gripeny, deblokace ruského dluhu, vojenské ubytovací a stavební správy,“ vyjmenovává.

Kauzu nákupu vozů Tatra oživil v listopadu někdejší americký velvyslanec Spojených států William Cabaniss, když řekl, že tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták žádal miliony dolarů za vyřešení problémů kolem zakázky. Barták tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

Poslanci už dnes schválili návrh zákona, který má snížit maximální ceny léčiv a úhrady od zdravotních pojišťoven o sedm procent. Snižování ale nebude plošné u všech výrobků, půjde pouze o ty, u nichž nestihl Státní ústav pro kontrolu léčiv provést do konce loňského roku revizi. Jde zhruba o třetinu přípravků na trhu. Stejné opatření, jaké nyní schválila sněmovna, platilo už v roce 2010. Jeho smyslem bylo ušetřit peníze zdravotním pojišťovnám.

Dále prošla novela zákona, která má zvýšit kompetence zdravotních sester, porodních asistentek a dalších nelékařských profesí. Novelu předložil po dohodě s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) poslanec koalice Marek Šnajdr (ODS). Norma umožní sestrám vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Zvýší se tím jejich kompetence a také prestiž tohoto povolání. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Sněmovna také v prvním čtení podpořila návrh změny zákona o policii. Policisté by tak mohli zabavit lidem i malé množství drogy a zničit ji. Policisté budou navíc moci projednat přestupek v blokovém řízení, čímž se sníží náklady na správní řízení.