Na Táborsku začínají jezdit šetrné minibusy

Tábor – V Jihočeském kraji dnes odstartoval projekt přepravy pomocí ekologických minibusů. Záměr je zřejmý – méně vlaků i klasických autobusů, což ušetří životní prostředí i městské finance. Podle krajských představitelů má jít o revoluční změny v dopravě, které ušetří miliony korun. První linky minibusů začínají jezdit v Táboře, jejich služeb však postupně začnou využívat i jiná města.

Nenápadné minibusy s kapacitou 30 osob na první pohled připomínají větší dodávky. Na méně frekventovaných spojích jsou však podle cestujících ideální. Jsou navíc ekologicky šetrné, neboť jejich jedinou pohonnou látkou je zemní plyn. Produkují tak méně škodlivin a navíc jsou tišší než klasické naftové vozy. Největší výhodou minibusů je však podle dopravců úspora peněz. „Spotřeba zemního plynu oproti velkým autobusům bude zhruba dvoutřetinová,“ přiblížil dopravce Petr Pistulka.

Jiří Zimola, hejtman:

„Slibujeme si od toho úsporu možná v řádu milionů.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Prvně se v nových minibusech mohli svézt obyvatelé Tábora. Městskými ulicemi včetně historického centra se dnes rozjely dvě linky. „Dopravci jimi svážejí lidi z míst, kde se klasické autobusy nepodařilo naplnit,“ dodal Michal Fořter z městského odboru dopravy.

Malé autobusy začínají jezdit také kolem Milevska. Zatím jde o pilotní projekt, který chtějí zástupci kraje rozšířit na celý region. Nově začnou fungovat také tzv. radiobusy. Projektanti se při vytváření tohoto modelu inspirovali v Rakousku. Půl hodiny předtím, než spoj vůbec vyjede, si jej cestující musí objednat telefonem. Podobné malé autobusy se na konci měsíce objeví také v oblasti Netolic, kde nahradí vlaky na zrušených regionálních tratích.