Epidemie je tady. S chřipkou leží celá republika

Praha - Ve všech krajích s výjimkou Prahy vypukla chřipková epidemie. Informoval o tom Státní zdravotnický ústav. Nemocnost se v posledním týdnu zvedla v průměru o 10 procent, v Jihomoravském kraji na chřipku jeden člověk zemřel. Nejhorší situace je v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském. V nich se počet pacientů s akutními respiračními onemocněními na 100 000 obyvatel pohybuje mezi 2013 a 2166. Dominantním chřipkovým virem je pandemický virus H1N1 známý jako virus prasečí chřipky, jeho průběh se ovšem od běžné sezónní chřipky neliší.

Na 100 000 obyvatel připadá 1906 nemocných s akutními respiračními onemocněními včetně chřipky. Zatímco v minulosti odborníci mluvili o epidemii až tehdy, kdy počet pacientů překročil hranici 2000, dnes se epidemický práh pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí. K přehodnocení kritéria podle epidemiologa Jana Kynčla ze SZÚ přispělo zavedení třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře i to, že se za první tři dny nemoci neplatí nemocenská. Mnozí nakažení tak k doktorovi vůbec nechodí, takže ve skutečnosti může být počet nemocných mnohem vyšší.

Na vlastní chřipku v Česku onemocnělo 310 lidí (na 100 000 obyvatel). Za poslední týden je to nárůst o 60 procent. U nemocných převažuje takzvaná prasečí chřipka, tedy vir A(H1N1). Podle Kynčla přibývá výrazně lidí s těžším průběhem nemoci. Epidemiolog podotkl, že to nejsou jen osoby s rizikovými faktory, jako je třeba oslabená imunita či nemoci srdce a cév. Třetina pacientů s vážnými komplikacemi byla jinak zdravá, upřesnil odborník. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že k 3. únoru lékaři evidovali 38 závažných případů takzvané prasečí chřipky. Stav pacientů vyžadoval intenzivní léčbu. Pět lidí zemřelo.

Praseční chřipka má první letošní oběti (zdroj: ČT24)

Chřipková epidemie kraj za krajem

Chřipková epidemie zasáhla jih Moravy, kde lidí s akutními respiračními nemocemi přibylo za poslední týden 17 procent. Dnes jich je 2 123 na 100 000 obyvatel. Více čtěte zde. Stejně je na tom i Vysočina, pro vysokou nemocnost jsou uzavřeny některé mateřské a základní školy na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Hygienici v kraji evidují 1 764 akutních respiračních onemocnění v přepočtu na 100 000 obyvatel.

Výskyt akutních respiračních chorob včetně chřipky v Pardubickém kraji překročil hranici epidemie, tedy 2000 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíc nemocných je na Chrudimsku a Orlickoústecku.

Totéž platí i pro Královéhradecký kraj. Akutními respiračními onemocněními trpělo v regionu tento týden v přepočtu 2 122 nemocných na 100 000 obyvatel, což je o 13,3 procenta více než v předchozím týdnu. Nejvyšší nemocnost je na Královéhradecku (2 448 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel). Uzavřeny jsou některé školy a od soboty nebudou moci návštěvy za pacienty v nemocnicích v Rychnově nad Kněžnou a v Trutnově. Od pondělí se zákaz návštěv bude týkat také jičínské nemocnice.

Ve Zlínském kraji se oproti minulému týdnu zvýšil počet nemocných o téměř 11 procent. Nemoc trápí 2073 lidí na 100 000 obyvatel, což o 73 překračuje hranici epidemie. Nemocnost vzrostla o 46 procent. Návštěvy zakázala Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně a nemocnice ve Valašském Meziříčí, kroměřížská nemocnice a nemocnice v Uherském Hradišti. Od pondělka pak začne platit zákaz návštěv i ve vsetínské nemocnici.

Počet lidí, kteří onemocněli chřipkou, stoupá i v Moravskoslezském kraji. Oproti předcházejícímu týdnu vzrostl o více než 63 procent. Akutními respiračními infekcemi nyní trpí 2166 lidí ze 100 000 obyvatel, přičemž 475 lidí ze 100 000 obyvatel má chřipku. Sedm pacientů bylo za poslední týden s vážnými komplikacemi souvisejícími s pandemickou chřipkou hospitalizováno, přičemž dva z nich zemřeli. Oba muži však měli i další zdravotní komplikace.

Své brány pro návštěvníky zavřely všechny tři ostravské nemocnice, nemocnice ve Frýdku-Místku, Třinci-Podlesí a Třinci-Sosně. Od pondělí zakážou návštěvy Slezská nemocnice v Opavě a nemocnice v Novém Jičíně.

Olomouckém kraji oproti minulému týdnu hygienici evidují nárůst o 17,2 procenta, v kraji je nyní 1837 nemocných na 100 000 obyvatel. Podle Růženy Halířové z Krajské hygienické stanice není zatím nárůst nijak dramatický a odpovídá sezónnímu výskytu.

Plzeňském kraji se počet nakažených v tomto týdnu zvýšil o 17 procent. Nejvíce nemocných hlásí Tachovsko. Plzeňská fakultní nemocnice kvůli rostoucímu počtu chřipkových onemocnění zakázala od tohoto čtvrtka návštěvy na několika odděleních a klinikách, na nichž jsou lidé s nejvíce narušenou obranyschopností organismu. V Ústeckém kraji přibylo během uplynulého týdne 15 procent nemocných, na Mostecku dokonce třetina. Nemocných je již 1622 lidí na 100 000 obyvatel.