Pracovní listy se zadáním maturit na internetu

Praha - Možné finální zadání státních maturit z českého jazyka uniklo na internet. Píše to deník Právo. Jedná se o takzvanou banku pracovních listů s úkoly pro studenty a instrukcemi pro učitele. Školy podle ní mají připravit vlastní zadání ústní části zkoušky. Teď si ji ale může stáhnout kdokoli z internetové úschovny, a dozvědět se tak třeba, jaké ukázky z četby by u maturity mohl dostat. Navíc některé školy prý neplánovaly ministerská zadání jakkoli upravovat. Podle šéfa Cermatu se nicméně jedná pouze o ilustrační listy, které mají sloužit školám pro přípravu svých vlastních pracovních listů.

Navzdory tvrzení ministerstva školství o dokonalém zabezpečení se podle deníku Právo na internetu objevilo jedno z možných zadání státních maturit. Budoucí maturanti si tak nyní mohou z internetové úschovny stáhnout informace, jež se do jejich rukou podle organizace Cermat vůbec dostat neměly. Právě Cermat, který se již několik let podílí na přípravě státních maturit, se obává, že pokud by se listy dostaly do rukou studentů, mohla by být „významným způsobem ohrožena objektivita vlastní maturitní zkoušky“.

Nicméně šéf Cermatu Pavel Zelený tvrdí, že se nejedná o závažný problém. Tyto pracovní listy totiž představují pouze zadání ústních dílčích zkoušek, které vytvářejí školy, nikoliv Cermat. Zelený zároveň podle Práva uvedl, že 1 400 pracovních listů je pouze ilustračních a mají jen pomoci školám vytvořit si svoje vlastní. Zároveň se údajně ani nejedná o veřejně nepřístupné informace.

Otevírání bedny s maturitním zadáním
Zdroj: ČT24