Stavba R7 u Chomutova zřejmě začne ještě letos

Chomutov - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo minulý týden zbylá stavební povolení na koncovou část rychlostní silnice R7 u Chomutova, která by tak mohla být hotová už v roce 2013. Pokud nabudou právní moci, začne se úsek z Droužkovic k Novým Spořicím stavět letos na jaře. Konec R7 zároveň patří do jižního obchvatu Chomutova, na jehož první části se pracuje už od loňska.

Rychlostní silnice R7 z Prahy do Chomutova se staví už od 60. let minulého století a měla by měřit 83 kilometrů, zatím je hotova ale jen třetina. Souvislý úsek tvoří pouze 18 kilometrů od Prahy ke Slanému, pak jsou čtyřproudé už jen dva izolované úseky. Většina trasy by měla kopírovat současnou silnici I/7, k níž se na některých místech pouze přistaví zbylé dva pruhy. Nejdelší úsek, který je mimo původní trasu, je až ten u Chomutova.

„Jeho první úsek se staví už od loňského jara a na druhý jsme teď získali povolení. Ještě je potřeba, aby vše nabylo právní moci, ale pak už stavbě nic nebrání,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Oba úseky dohromady měří asi 15,8 kilometru.

Z dokumentace stavebního řízení vyplývá, že ŘSD zaplatí konsorciu Skanska, Geosan a EDS za posledních 3 335 metrů, které ještě povolení neměly, asi 1,41 miliardy korun. Oba úseky by měly být hotové na začátku roku 2013.

Vydáno pod