Veřejné zakázky: Tajemné firmy bez zkušeností válcují ty ostatní

Praha – Realitou posledních dní se stává jev, kdy veřejnou zakázku nevyhraje firma zkušená v oboru, ale tajemná společnost, kterou nelze najít a která se požadovanou činností vůbec nezabývá. Případ první - tendr ministerstva školství na odbornou pomoc při srovnávacích zkouškách pro žáky 5. a 9. tříd ZŠ v hodnotě 1,5 milionu korun vyhrála společnost, která nemá žádného zaměstnance, nelze se jí dovolat a sídlí v bytě, jehož majitel tvrdí, že s firmou nemá nic společného. Případ druhý - nový pavilon interny v mladoboleslavské nemocnici za 450 milionů korun postaví firma, která se zabývá pronájmem domů a v jejím oficiálním sídle je prázdná kancelář bez telefonu. Na první případ upozornilo dnešní Právo, na druhý včerejší Hospodářské noviny (HN).

Ministr školství Josef Dobeš (VV) přišel už dříve s nápadem na zavedení elektronických srovnávacích zkoušek v pátých a devátých třídách základních škol. Projekt by se měl spustit v roce 2013 a jeho hodnota je vyšší než 50 milionů korun. Třebaže má ministerstvo 17 vlastních organizací, které přímo řídí, specializované sekce a stovky zaměstnanců včetně desítek právníků, vyhlásil Dobeš tendr na odbornou pomoc s vedením projektu. Zakázku v hodnotě 1,5 milionu vyhrála společnost kWare. Velký tendr na dodavatele testů bude vypsán v březnu.

Firma kWare, jež teď bude Dobešovi s přípravou projektu radit, přitom nemá žádného kmenového zaměstnance, nelze na ni dohledat dokonce telefonní kontakt. Podle ministerstva školství si najala tým externistů. Podle obchodního rejstříku sídlí firma v Praze – na adrese, kterou uvádí jako trvalé bydliště bývalý jednatel kWare Martin Feifer. „Podívejte se, já vám k tomu nemám co říct. Vůbec, já už v té firmě nejsem a vůbec se už o té firmě nechci bavit,“ řekl Právu. Nynějším jednatelem kWare je Jiří Klindera. „Se současnými zákazníky a partnery komunikujeme e-mailem nebo pomocí mobilních telefonů,“ vysvětlil Právu Klindera.

Mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová k tomu Právu řekla: „Toto výběrové řízení je zcela transparentní a dokazujeme to dokumentací, kterou poskytujeme veřejnosti. Vyvěsili jsme zápis z otevírání obálek s nabídkami, zápis z jednání hodnoticí komise o posuzování nabídek, oznámení o nejvhodnější nabídce.“

Pavilon v boleslavské nemocnici postaví firma bez zkušeností

Případ druhý, na který upozornily Hospodářské noviny, je v podobném duchu. Nemocnice v Mladé Boleslavi vyhlásila tendr na výstavbu nového pavilonu interny za 450 milionů korun. Zvítězila firma Neocity Ron, která se zabývá pronájmem domů a bytů a na její oficiální adrese je jen prázdná kancelář bez telefonu, píše list. Podle HN má Neocity Ron vlastníky na Kypru a není vůbec stavební firmou.

Podle mluvčího středočeských nemocnic Patrika Tomšů se ale výběrové řízení odehrálo přesně podle zákona. „Šlo o ekonomicky nejvýhodnější nabídku,“ uvedl. Podle zadání tendru rozhodovala cena a firma s nabídkou 451 milionů s DPH porazila všech 13 konkurentů. Firma musí podle podmínek tendru pavilon postavit za své a kraj jí bude náklady postupně splácet.

Neocity Ron si bude muset podle všeho na samotnou stavbu najmout nějakou další firmu. Sama totiž podle všeho nevykazuje žádnou činnost a zaměstnance. „Ta zakázka vypadá podezřele. Navíc v situaci, kdy není jasné, kolik nabízely ostatní firmy,“ řekl HN právník protikorupční organizace Transparency International Petr Jansa.

Společnost s dvousettisícovým kapitálem založili v roce 2007 Izraelci, a to přes jinou svou kyperskou společnost. Spolu s ní si v Česku už dřív registrovali několik sesterských firem a pod hlavičkou Neocity Group se pustili do několika velkorysých developerských plánů, například na nové sídliště v pražských Modřanech a bytové domy ve Stodůlkách. Stavět se ale dodnes nezačalo a firma dokonce musela lidem vracet zaplacené zálohy. Jediným projektem, který vyšel, tak jsou byty na Zličíně, uvádějí HN.