Lidé z postkomunistických zemí stále sní o americkém snu

Praha – Za americkým snem se vydaly do USA už miliony Evropanů. Vztah k této zemi je ale v rámci Evropy odlišný. Pro země střední a východní Evropy byla Amerika v době studené války místem svobody a neomezených možností, své naděje k ní ale upínají i nyní. Jak vnímáme americký sen dnes a nejde jen o mýtus? Odpovědi na tuto a další otázky budou hledat účastníci mezinárodní konference v Goethe-Institutu.

Výjimečný vztah mají ke Spojeným státům především pobaltské země, Česko a Polsko. I když už jsou několik let členy NATO a EU, jejich občané nadále sní o americkém snu a projektují své touhy, obavy a naděje do země, v níž mnozí jejich krajané našli útočiště.

„Americký sen je v západní a střední a východní Evropě vnímán rozličně. Na interdisciplinární konferenci chceme diskutovat o historii a perspektivách vztahů mezi USA a donedávna rozdělenou Evropou,“ popisuje myšlenku projektu Angelika Eder z Goethe-Institutu.

Události, komentáře o vztahu Evropy k USA (zdroj: ČT24)

Lidé si s sebou z Evropy přinesli i vlastní kulturu a tradice. Na konferenci se proto bude diskutovat i o tom, jakou stopu zanechali například ve filmu, literatuře, architektuře a pop-kultuře. Všichni ale na Spojené státy nepohlíží jen s obdivem. Hovořit se proto bude i o antiamerikanismu. Pozoruhodné bude také srovnání současných představ o Americe mezi jednotlivými generacemi a zeměmi střední a východní Evropy.