Policie chce Humla stíhat kvůli spornému znaleckému posudku

Praha – Po víkendu už je jasné, proč žádají policejní vyšetřovatelé Poslaneckou sněmovnu o zbavení imunity poslance Věcí veřejných Stanislava Humla. Státní zastupitelství pro Prahu 2 totiž oficiálně potvrdilo, že se případ týká sporného znaleckého posudku, na jehož vypracování se měl Huml podílet. Poslanec už v pátek uvedl, že svou imunitu využít nechce a bude žádat o vydání, mandátový a imunitní výbor o tom bude jednat zítra.

Huml na svých internetových stránkách uvedl, že se policie zajímá o posudek z roku 2009, který se týkal nehody nákladního vozu a motorky. Huml byl ředitelem společnosti V.V.V. Expert, která posudek na žádost obhajoby vypracovala. Posudek prý není jen jeho dílem, ale podílel se na něm s dalšími kolegy. „Já jsem tento znalecký posudek vyhodnotil jako nepravdivý. Z tohoto důvodu jsem pojal podezření, že by mohlo dojít ke spáchání trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a podal trestní oznámení,“ uvedl soudce z Obvodního soudu pro Prahu 2 Jiří Říha, který v případu nehody rozhodoval.   

„Policie žádá moje vydání, aniž by za rok a půl vyslechla kohokoliv ze zpracovatelů posudku. Soudce i policie přesně ví, že jsem se podílel pouze na části posudku,“ podivil se na svých internetových stránkách Huml. „Mediální tlak“ a trestní stíhání prý chápe jako zastrašování. „Ne mne jako poslance, ale všech, kteří se pohybují v podivné justiční praxi na straně obhajoby. Za relevantní odborný názor vás někdo chce trestně stíhat. Zastrašují znalce, aby se báli svědčit?“ ptá se na webu Huml. 

Posudek podle něho poukazoval na údajné rozpory mezi policejním plánkem, fotodokumentací a skutečně zachycenými stopami. „Nabyli jsme totiž důvodné podezření, že k nehodě došlo jiným způsobem. Závěr našeho posudku byl jediný, je nutné provést řádnou rekonstrukci. Rekonstrukce provedena nebyla a soudce Jiří Říha odsoudil řidiče nákladního vozidla,“ uvedl již dříve na internetových stránkách poslanec. 

Za dobu existence České republiky bylo na žádost policie zbaveno imunity 19 poslanců či senátorů, přičemž poslanec za extremistickou stranu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ) Josef Krejsa byl dokonce vydán trestnímu stíhání ve dvou případech. Naposledy sněmovna rozhodla v listopadu 2009 o vydání tehdejšího nezařazeného poslance Petra Wolfa (dříve ČSSD), který byl podezřelý z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv.

Vydáno pod