Půl druhé miliardy má podpořit slučování středních škol

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes oznámil, že chystané rušení a slučování středních škol hodlá podpořit asi 1,5 miliardy korun. Peníze by měly putovat na krajské samosprávy, které by je měly následně přerozdělit konkrétním školám. Finance mohou využít na analýzy související se slučováním, ale také na pomůcky a srovnání úrovně znalostí žáků ze sloučených škol. Dobeš také doplnil, že snížením počtu škol a redukcí byrokracie by chtěl ušetřit zhruba miliardu korun. Tyto peníze chce pak dát firemním školkám, univerzitám a na mzdy učitelů.

Podle Dobeše by se mělo 1,5 miliardy rozdělit v rámci takzvaných Individuálních projektů národních. Počet škol, pro něž jsou peníze určeny, ale zatím není známý, stejně tak přesná částka ještě bude upřesněna. K rušení a slučování středních škol kraje přistupují kvůli tomu, že školy jsou naplněny jen ze 70 procent. Za peníze si tak mohou například nechat udělat analýzu, jak snížit kapacitu škol. Při sloučení škol může jít podpora z ministerstva na to, aby se srovnaly znalosti studentů nebo aby se nakoupily pomůcky.

Redukce sítě středních škol by pak podle ministra měla spolu se snížením byrokracie na úřadě ušetřit nejméně jednu miliardu korun. Z těchto peněz by mělo jít 100 až 200 milionů na podporu firemních školek, zároveň by se mělo přidat kvalitním pedagogům na odměnách. Ministr v této souvislosti novinářům řekl, že jeho vizí je méně učitelů, ale lépe placených.

Peníze z úspor by měly putovat také na podporu špičkových vědeckých projektů na vybraných vysokých školách. Spolu s dotacemi z EU by se tak podle Dobešových plánů měly v dohledné době alespoň dvě české univerzity posunout v mezinárodních žebříčcích vysokých škol do první stovky. Nyní se v podobných hodnoceních objevuje Univerzita Karlova kolem 300. místa a ČVUT kolem 500. příčky.

Střední školy budou moci čerpat také evropské dotace, od září by pro ně mělo být připraveno 1,5 miliardy korun. O peníze budou žádat zjednodušeným způsobem prostřednictvím takzvaných šablon. Peníze jsou určeny na zkvalitnění výuky, nákup počítačů nebo další vzdělávání učitelů. Na finance však dosáhnou jen mimopražské školy, Praha jako bohatý region je z projektu vyloučena. Podobný systém už od loňska funguje na základních školách, ty mohou v průběhu tří let čerpat až 4,5 miliardy.

Vydáno pod