Alzheimera má každý stý Čech. Důležité je ho včas poznat

Praha - V Česku žije sto tisíc lidí, kteří mají diagnostikovanou Alzheimerovu nemoc. Jejich počet se navíc v posledních letech rapidně zvyšuje. Psychiatři důrazně upozorňují, že je potřeba chorobu včas rozpoznat. Její příznaky, tedy hlavně zapomínání, lidé totiž podceňují. Čím dříve se začne s potřebnou terapií, tím déle zůstane člověk soběstačným.

V Česku je přitom jen pět center, kde se o lidi s touto chorobou starají. Sousední Slovensko má jen jedno. Celková kapacita je tak asi šest set lůžek. Zbylí pacienti jsou v léčebnách pro dlouhodobě nemocné, v domovech důchodců nebo psychiatrických léčebnách. Na 80 tisíc jich ale pořád zůstává doma. „Je nesmírně důležité, aby v ČR ve všech regionech vznikala kvalitní centra pro tyto pacienty,“ říká gerontoložka Iva Holmerová.

Pacientů s Alzheimerem totiž rok od roku přibývá. Jednak za to může genetika, druhým faktorem je prodlužující se délka života. „Dříve člověk s Alzheimerem zemřel, dnes přežívá,“ upozorňuje zakladatelka Alzheimercenter Jaroslava Jůzová.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Nesmírně důležitá je proto včasná diagnóza. Nemoc je sice nevyléčitelná, čím dříve se na ni ale přijde, tím déle zůstane člověk soběstačným. „Jedním z mýtů o stáří bylo, že poruchy paměti k němu patří, ale není tomu tak,“ tvrdí psychiatr Slavomír Pecha. Spolu s terapií se pak podaří příznaky Alzheimera zlepšit až o osmdesát procent.