V Praze si lidé připomněli oběti komunismu

Praha - Zapálením svíček a proslovy si dnes v Praze připomněla zhruba padesátka lidí oběti komunismu. Učinili tak kvůli pátečnímu 63. výročí „Vítězného února“, po němž převzala moc v zemi komunistická strana. U pomníku obětem komunismu na pražském Újezdu se organizátoři zároveň vyslovili pro zrušení KSČM. Pietní setkání se letos konalo už po deváté.

„Dobrá paměť nás všech je nadějí, že se zlá minulost nebude již nikdy opakovat,“ uvedl organizátor Jan Cieslar. „Komunistická zvůle se nekrčí v koutě a nestydí se,“ dodal a jako příklad uvedl to, že minulý týden ve sněmovně zpochybňovala poslankyně Marta Semelová (KSČM) uznání protikomunistického odboje.

Cieslar také stojí za peticí Na komunisty si zvykat nechceme!, která požaduje soudní zákaz KSČM. K dnešnímu dni ji prý podepsalo přes 73 000 lidí, podle organizátorů je to pro politiky výzva konat. Uctění památky obětí komunismu podpořili i zástupci sdružení Ukrajinská svoboda.

Vstup Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Na výročí 25. února se pak před budovou Generálního štábu v Praze-Dejvicích bude konat také pietní vzpomínka na armádní důstojníky popravené totalitním režimem.

Únorový převrat 1948, komunisty nazývaný Vítězný únor, bylo převzetí moci komunistickou stranou po zřejmě komunisty vyprovokované vládní krizi. Prezident Edvard Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda. Československo se prakticky dostalo do područí Sovětského svazu. Tato etapa skončila až na podzim 1989.