Česko - ráj pro vietnamské pěstitele marihuany

Praha – Velkopěstírny marihuany v Česku rostou jako houby po dešti. Za poslední rok se jejich počet zdvojnásobil. Český trh s konopím se stává jedním z nejprogresivnějších v Evropě. Mladí Češi totiž kouří marihuanu velmi rádi. Patří dokonce k evropským špičkám. Vietnamci toho umějí využít a byznys s marihuanou plně ovládají.

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych o velkopěstírnách:

„Jestli jsme v roce 2009 registrovali 84 takových pěstíren, v roce 2010 to již je přes 140 těchto pěstíren.“

Na začátku února policisté v centru Ostravy pod jednou střechou odhalili 2 100 rostlin marihuany. Na místě zatkli dva Čechy a šest Asiatů. Při dalších domovních prohlídkách pak zabavili deset kilo sušeného konopí. Velkopěstírnám, tedy pěstírnám s více než 800 rostlinami, české podmínky přejí. „Ten vývoj v zahraničí je, že se Vietnamci nakonec stávají šéfy a místní obyvatelé jsou ti pěstitelé. Tak to je výhled České republiky,“ maluje černý scénář ministr vnitra Radek John (VV).

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Kam Vietnamci prodávají?

Zkušenost s konopím má 44 procent mladých do 24 let. V posledním měsíci si podle odhadů marihuanovou cigaretu zapálilo 28 procent z nich. Jenže ti si drogu obstarávají sami. Většinou si totiž podle odborníků rostliny v malém pěstují doma. „Vzhledem k mým zkušenostem z terénu, bych si opovážil tvrdit, že většina tohoto produktu je určená spíš pro export,“ objasňuje situaci vedoucí lékař Drop In Jiří Presl.

Asijský organizovaný zločin se však, kromě o marihuanu, zajímá i o další drogy. „Znepokojivý je trend zapojování vietnamských zločineckých uskupení do dovozu efedrinu, dovozu pseudoefedrinových léků, následně do výroby metanfetaminu,“ upozorňuje Frydrych. Nelegální aktivity je přitom stále složitější odhalovat. Například producenti marihuany využívají často nízkonákladové zdroje energie anebo přecházejí na plyn, aby je neprozradily vysoké účty za elektřinu kvůli umělému osvětlení.