Autolékárničky jsou plné zbytečností

Praha – Povinné vybavení autolékárniček je podle zdravotníků zbytečné a částečně nevyhovující. Ačkoli od nového roku musí každý motorista mít v autě například resuscitační masku, málokdo ví, jak ji použít – dokonce i mezi záchranáři. Zjistil to průzkum středočeské záchranné služby. Navíc v současnosti zdravotníci pochybují o smyslu umělého dýchání a doporučují pouze masáž srdce. Záchranáři navíc tvrdí, že přikázané rukavice nebo obinadla jsou nevyhovující.

Při testu, který uspořádala středočeská záchranka, nedokázala téměř polovina ze stovky dobrovolníků sestavit resuscitační masku. Když se to s odbornou pomocí podařilo, zhruba třetina účastníků testu ji nasadila sobě – přestože je určena pro zachraňovaného člověka. Podobný počet dobrovolníků sice přiložil masku na správné místo, ale obráceně. Ani tím ale problémy neskončily – správné použití masky je obtížné i pro začínající záchranáře. „Musí stlačovat masku na pacienta a třemi prsty zaklánět hlavu,“ vysvětloval záchranářský instruktor.

Resuscitační maska může dokonce nepřímo zabít. „Dvě až tři minuty ztratí resuscitující jenom tím, než masku sestaví a správně ji použije,“ upozornil ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek. Šance na záchranu se tak podle testu snižuje asi o třetinu. Záchranáři proto doporučují masku vůbec nepoužívat.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Evropská rada pro resuscitaci navíc v současnosti umělé dýchání prohlašuje za zbytečné. Mnohem důležitější je masáž srdce. „Musí to být v rychlém sledu, asi stokrát do minuty,“ vysvětlila operátorka záchranné služby.

Ministerstvo zdravotnictví se brání, že evropská rada pro resuscitaci dýchání z úst do úst úplně nevylučuje a vybavení autolékárniček navrhli odborníci. „Nevymýšlel to žádný úředník od stolu, ale jsou to všechno požadavky, které vznesly záchranáři, protože ti byli ti hlavní,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. „Celý materiál byl připravován už v roce 2008 – dříve, než vzešla na úrovni Evropské unie debata o tom, zda vůbec používat umělé dýchání,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Zatímco maska je přebytečná, předepsané obinadlo je zase nedostatečné, tvrdí záchranáři. „Je vhodné na ošetření nějaké drobné krvácející rány ale na velká masivní tepenná nebo žilní krvácení absolutně ne,“ upozornil záchranář Marek Hylebrant.

V autolékárničce je také jen jeden pár rukavic, podle záchranářů se ale při navlékání velmi často roztrhne. Ideální by proto byly dva až tři páry.