Studenti soudili organizovanou skupinu zlodějů aut

Praha – Studenti práv a středoškoláci si na půdě právnické fakulty vyzkoušeli soud s organizovanou skupinou zlodějů aut. Nešlo ale o skutečný soudní proces, ale jen jeho simulaci, která by měla studentům přiblížit základy justice. Soudní líčení je přínosné i pro budoucí právníky, kteří středoškolákům pomáhají.

U soudu na půdě pražské fakulty se řešil konkrétní případ, kdy si skupina mladistvých, kteří jsou zároveň drogově závislí, přivydělávala vykrádáním aut. Přelíčení probíhá pod dohledem zástupců právnické fakulty, kteří mohou do procesu kdykoliv vstoupit s radou nebo komentářem. „Člověk se tady naučí určitě víc, než když si píše věci do sešitu,“ poznamenal student gymnázia Nad Alejí Ondřej Semerák.

Michal Urban, doktorand Právnické fakulty UK

„Tematika je volena tak, aby to pro mladé bylo něco atraktivního, něco, co vidí kolem sebe, a taky, aby si uvědomovali, jak to potom může dopadnout a jak by se cítili, kdyby měli tu kterou roli.“

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Pro studenty právnické fakulty je výuka práva jedním z předmětů, který si mohou zapsat. „Jednak se učíme učit, jednak se sami učíme tím, že podáváme vysvětlení někomu jinému,“ uvedla studentka práv Jana Hlaváčová. Tento semestr navštěvují školy čtyři skupiny budoucích právníků. Fakulta nyní zvažuje, že počet studentů, kterým bude dovoleno si tento předmět zapsat, rozšíří.