Soud poslal konkurzní správce Rybenoru do vězení za pletichy

Liberec – Za pletichy při konkurzu zkrachovalé společnosti Rybenor poslal okresní soud tři konkurzní správce na rok do vězení. Navíc mají na tři roky zakázanou činnost a musí zaplatit sto tisíc korun. Jan Zedníček, Jaromír Vašek i Vladislav Petrovič se na místě odvolali, případ tak bude řešit krajský soud.

Všem třem už dříve liberecké soudy uložily za přijímání úplatku nepodmíněné tresty vezění, Nejvyšší soud pak ale verdikty zrušil kvůli nesprávné kvalifikaci. Muži čin spáchali jako společníci firmy PROF, která byla správcem konkurzní podstaty Rybenoru. Tato firma vyráběla chlazené pochoutky z mořských ryb, v roce 2005 na ni ale soud vyhlásil konkurz.  

Podle spisu převzal Zedníček půl milionu korun od právníka norské firmy Tonsberg Brygge AS. Na oplátku měl potvrdit, že kvůli úpadku Rybenoru utrpěli Norové škodu téměř 39 milionů korun. Norská společnost chtěla, aby PROF její pohledávku přijal, protože by pak získala od norské pojišťovny 90 procent ze zmařené investice.   

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Soudce Richard Skýba:

„Konkurz má být proveden řádně a má se ho zúčastnit ten, kdo má nárok. Ne aby tam byli připouštěni za nějakou úplatu ti, kteří z něj byli původně vyloučeni.“

Spolumajitel Rybenoru Edvard Stolba: „Já jsem u toho byl, když si tito pánové řekli o peníze, o tom nebyla vůbec pochybnost.“

Muži se před soudem opakovaně hájili, že nešlo o úplatek, ale o odměnu za poskytnuté právní služby, čemuž ovšem soud neuvěřil. „Došlo k tomu, že získali majetkový prospěch, který jim nepříslušel. Na to žádný nárok nebyl,“ řekl při zdůvodnění rozsudku soudce Richard Skýba. Státní zástupce navzdory předchozímu rozhodnutí Nejvyššího soudu žádal, aby je soud opět potrestal za přijímání úplatku.