Dobeš chce posunout maturity už na duben, i kvůli VŠ

Olomouc – Ministr školství Josef Dobeš (VV) hodlá od příštího roku posunout termín státních maturit o měsíc dříve a obrátit pořadí. Studenti začnou písemnými zkouškami už v dubnu, v květnu budou následovat zkoušky ústní. Za důvod považuje především problémy s přijímacími zkouškami na vysoké školy. Ačkoliv se někdy konají už na přelomu května a června, studenti se letos budou moci prokázat maturitním vysvědčením až 20. června.

„Po schůzce mimo jiné na Univerzitě Palackého v Olomouci chci deklarovat, že otočíme podobu maturit. Nejdříve budou centrálně na konci dubna písemky, z nich budou výsledky pro vysoké školy. Poté budou v květnu na školách probíhat ústní zkoušky. Posunout chceme také opravné termíny z října na září, aby studenti, kteří selhali jen proto, že neunesli stres, měli možnost k přijetí na vysokou školu,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci ministr.

Zkoušky na vysoké školy skládají uchazeči i na přelomu května a června, dříve než maturity. Problémy to přináší na obou stranách. „Rozdělení maturit je pro nás nepříjemné. Maturitní vysvědčení budeme mít 20. června, ale už 21. června musíme předložit jeho kopii. Některé vysoké školy po nás chtěly maturitní vysvědčení třeba už 15. června. Je kolem toho zmatek, systém je špatně nastaven,“ řekl třeba pro agenturu ČTK devatenáctiletý maturant ze Slovanského gymnázia v Olomouci Martin Hovorka, který zrovna skládal ústní zkoušku z českého jazyka. Společně se studenty, kteří úspěšně projdou ústní částí, jej čekají od 30. května ještě písemné testy.

„Problém bude v tom, že když dříve uchazeči přišli k přijímačkám, měli v ruce maturitní vysvědčení. My jsme si u prezence mohli udělat poznámku, že má splněnou zákonnou podmínku - ukončené středoškolské vzdělání. Pak už záleželo čistě na tom, jak udělá zkoušky. Kdežto letos budou mít vysvědčení až 20. června, letošní maturanti jej tak v ruce mít u přijímaček nebudou. My tak budeme muset čekat až na to, kdy nám doloží, že mají maturitu zvládnutou, abychom jim mohli vydat rozhodnutí o přijetí ke studiu.“

Jeho slova potvrdila i zástupkyně školy Eva Pavlíčková. „Studenti jsou na vysoké školy přijati s podmínkou, že předloží maturitní vysvědčení. Některé vysoké školy trvají na tom, že přijímací řízení uzavřou až po státních maturitách, což je ze zákona den 20. června. To docela komplikuje situaci vysokým školám i studentům,“ řekla.

Ministr Dobeš problémy připouští. „Nesmyslnost vůči vysokým školám je velká. Špatně je i to, že se prolíná státní maturita s přijímačkami. Například na Univerzitě Palackého v Olomouci musejí vypisovat přijímací řízení i o víkendu. Jsou to špatné stránky státních maturit, co se týče vysokých škol. Proto harmonogram posuneme, zkrátíme a uděláme v jiném termínu,“ uvedl Dobeš. „Pro vysoké školy i Palackého univerzitu je ideální, když koncem dubna uděláme státní písemnou část a do týdne zveřejníme výsledky. Toto jim stačí pro nastavení kritérií pro přijímací řízení,“ doplnil ministr školství.

Maturita
Zdroj: ČT24