Látkové pleny se vracejí v moderním kabátě

Praha - Pořád víc maminek se vrací k látkovým plenám. Jsou šetrnější k přírodě a výsledně vycházejí levněji. Děti v nich navíc cítí vlhkost, a proto se většinou naučí dřív na nočník. Dnes už se také nemusí vyvářet ani žehlit, vyrábějí se třeba z bambusových vláken, konopí nebo froté. Podpořit je v tomto týdnu mají akce na propagaci látkových plen, letos se koná už popáté. Dětští lékaři jsou k nim zatím spíš skeptičtí, kromě ekologie považují plenky za srovnatelné s jednorázovými.

V rámci akcí si mohou rodiče do mateřských klubů a ekologických center přijít prohlédnout moderní textilní kalhotky pro děti a prodiskutovat přebalování s odborníky. Podle zastánců této dětské pomůcky jsou totiž látkové plenky výrazně ekologičtější a levnější než jejich papírová varianta, mnoho rodičů ale může odradit vyšší pořizovací cena.

„Používání jednorázových plen velmi zatěžuje naše životní prostředí. Na jejich výrobu je třeba velké množství surovin - dřevo a voda na buničinu, ropa na umělé hmoty, doprava a jejich případné spalování zatěžují životní prostředí, odpad z plen je nerecyklovatelný, pleny se skládkují nebo pálí,“ upozorňuje Hana Kovaříková z olomouckého Hnutí Duha, kde se budou akce také pořádat. Za dobu, kdy dítě nosí plenky, vyprodukuje až tunu odpadu.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Moderní látková plenka má přitom jen pramálo společného s tou klasickou, která se musela namáčet, vyvařovat a žehlit. Textilní plenky se skládají z kalhotek a vkládací bavlněné pleny. Po použití ji stačí hodit do pračky a vyprat na 60 stupňů. Od pořízení látkových plenek ale může mnoho rodičů odradit vyšší pořizovací cena, která se pohybuje mezi 8 000 až 10 000 korun. Jedny kalhotky s vkládací plenkou totiž vyjdou až na 450 korun, dítě jich přitom potřebuje nejméně dvacet. Při delším používání se prý ale tato investice vrátí, a to i při započítání cen vody a energií na praní.

S moderní plenou se maminky nenadřou

V rámci Týdne opravdových plen (TOP) se budou konat „výstavy“ látkových plen například v Horních Počernicích, Blansku, Třebíči, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Pardubicích. Zájemci se zde mohou pobavit s dětskými lékaři nebo rodiči, kteří mají s ekologickým přebalováním zkušenosti. Součástí mnoha akcí je také burza plenek, z nichž děti už vyrostly. Součástí doprovodného programu jsou také informace o bezplenkové komunikační metodě. Při ní se rodiče učí reagovat na fyziologické potřeby svého miminka a minimalizovat používání plenek.

Látkové pleny
Zdroj: ČT24