Řekl si exposlanec ODS o úplatek? Vleklá kauza se vrací k soudu

Brno – Nejvyšší soud vrátil k novému projednání vleklý případ údajného nepřímého úplatkářství exposlance ODS Vladimíra Doležala. Tomu uložil loni pražský městský soud peněžitý trest sto tisíc korun, podle Nejvyššího soudu však byly důkazy nepřesvědčivé: „Tak, jak je skutek popsán v rozsudku městského soudu, nevykazuje znaky trestného činu nepřímého úplatkářství, neboť v popisu není vyjádřeno, že by obviněný sám pro sebe žádal nebo přijal úplatek za to, že bude svým vlivem působit na výkon pravomoci veřejného činitele,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Podle obžaloby si Doležal v roce 2004 řekl podnikateli Michaelu Dvořákovi o úplatek 800 tisíc korun za to, že mu prostřednictvím svých kontaktů zařídí prodloužení nájemní smlouvy. Proti bývalému poslanci sice svědčily např. telefonní odposlechy, nepodařilo se ale prokázat, komu chtěl peníze předat. Sám Doležal obvinění od počátku odmítal.   

Podnikatel údajně chtěl, aby vršovická radnice změnila své rozhodnutí a prodloužila mu nájemní smlouvu na pozemek, kde provozoval autobazar. Přes svého spolupracovníka se obrátil na tehdejšího poslance Doležala. Na setkání s politikem potom dorazil vybavený policejním odposlechových zařízením a nahrál Doležala, jak například říká: „To já oťuknu, co za to chtějí, hoši“. Bývalý poslanec své výroky vysvětloval tím, že pouze sliboval zjistit, jaké podmínky radnice k prodloužení nájmu určuje. 

Podle původní obžaloby chtěl Doležal finanční částku pro zastupitele Prahy 10 a člena ODS Tomáše Hrdličku. U Hrdličky ale soudy v prvním kole procesu dospěly k závěru, že žádný úplatek nežádal, a pravomocně ho obžaloby zprostily. Také Doležala obvodní soud už třikrát osvobodil, odvolací soud ale kauzu vždy vrátil k novému projednání.