Trestu za problematickou RZ se tuner Vavřinec asi vyhne

Praha – Zastupitel Prahy 7 Tomáš Vavřinec, kterého policisté evidují jako jediného svědka sobotní tragické nehody u Slaného, nejspíš unikne trestu za přestupek. Policie se při vyšetřování havárie dostala i ke snímku Vavřincova vozu, kde je zaznamenán sportovní nissan s nelegální nalepovací registrační značkou. Tomáši Vavřincovi hrozí ztráta řidičského průkazu, podle policistů ale fotografie není dostatečným důkazem. Případ poukazuje na potíže se zajišťováním důkazů o dopravních přestupcích, ale i na problematické ustanovení v zákoně, které hrozí drastickým trestem i řidičům, jejichž auto je přes manipulaci se značkou jasně rozpoznatelné.

Ve srovnání s tím, co se stalo, když se Tomáš Vavřinec a podnikatel Igor Bobrov vraceli ze sobotního tuningového srazu v Panenském Týnci, je vyšetřování nalepovací značky drobností. Je ale příznačné i pro šetření nehody, při které zahynul řidič protijedoucího vozu a byla vážně zraněna jeho spolujezdkyně.

Fotografie nestačí

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)

Podle policie není snímek Nissanu GTR s nalepovací značkou pořízená právě v sobotu v Panenském Týnci dostatečný důkaz přestupku, za který hrozí řidiči Vavřincovi až desetitisícová pokuta a roční zákaz řízení. „Policisté by prošetřovali přestupek, pokud by vozidlo bylo přistiženo na veřejné komunikaci, což se v tomto případě nestalo,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Nováková.

Na uzavřených soukromých komunikacích totiž auto platnou SPZ mít nemusí. Zda se stejně upraveným vozem Vavřinec vyjel i na veřejné silnice, není vyšetřovatelům známo. „K fotografii se musí ještě dostavit svědek, který dosvědčí, že uvedené vozidlo v inkriminovanou dobu na policii viděl,“ sdělila mluvčí Nováková.

Podle dopravního experta Roberta Šťastného potíže, na které policie narazila, ale mohou být důsledkem její vlastní liknavosti. „Určitě není složité vozidlo dopátrat a zjistit, jestli skutečně takto jezdí v normálním provozu třeba druhý den,“ upozornil.

Velké postihy za nedostatky u registrační značky jsou často kritizovány řidiči. Stává se, že jsou řidiči trestáni dlouhodobým zákazem řízení, ačkoli lze jejich auto snadno identifikovat. O řidičský průkaz kvůli chybějící registrační značce loni přišel i tehdejší ministr dopravy Vít Bárta.

S šetřením nehody pomohou až posudky

Svědky by policie potřebovala i v případě smrtelné nehody u Slaného. Zatím se zdá, že u ní byli pouze podnikatel Bobrov a zastupitel Vavřinec – oba v Nissanech GTR. Každý přitom okolnosti, které vedly k havárii protijedoucího renaultu, popisuje jinak. Tomáš Vavřinec, který figuruje jako svědek, tvrdí, že do protisměru proti renaultu vyjel Bobrov – toho během týdne policie obvinila ze zavinění havárie. Ten ale tvrdí, že jel celou dobu v pravém pruhu a pokud někdo vyjel do protisměru, byl to Vavřinec.