Památkáři: Za špatný stav Štvanice může město i nájemce

Praha - Za špatný stav zimního stadionu Štvanice má podle šéfa památkářů Jana Kněžínka zodpovědnost majitel, tedy hlavní město Praha, i bývalý nájemce, sdružení Apex-Club. Památkáři oběma uložili pokutu. Stadion, který se v roce 2000 stal kulturní památkou, je nyní v demolici. Hlavní město dostalo pokutu 150 000 korun a Apex-Club 800 000 korun.

V pondělí dostal pokutu někdejší nájemce. Podle tiskové zprávy magistrátu dostalo sdružení Apex-Club pokutu 800 000 korun kvůli „neplnění povinností, které mu ukládá památkový zákon“. Oznámení o uložení sankce by měl bývalý nájemce stadionu obdržet dnes. Již 5. dubna dal odbor památkové péče pokutu 150 000 korun hlavnímu městu jako vlastníkovi památky, a to kvůli porušování povinností vlastníka kulturní památky. Rozhodnutí ale není pravomocné, protože se úřad proti němu odvolal k ministerstvu kultury.

Stadion byl na začátku ledna kvůli špatnému technickému stavu uzavřen. Na konci května začala rozhodnutím stavebního úřadu Prahy 7 jeho demolice. Se záměrem nesouhlasí Národní památkový ústav. Památkáři chtějí zachovat alespoň část konstrukce a některé vzácné předměty.

Kamelot

Sdružení investice nedoložilo

Sdružení Apex-Club tvrdí, že za 13 let, co mělo Štvanici v pronájmu, investovalo do stadionu kolem 80 milionů korun. Na stavu stadionu ale nebyly žádné větší opravy znát. „Byly investice na horních částech střechy, strojovně, ledové ploše, mantinelech. V objektu, jako je Štvanice, se pár milionů ztratí. Když zainvestujete dvě stě tři sta tisíc, tak to není na tak velkém objektu znát,“ uvedl v pořadu Kamelot jednatel sdružení Apex-Club Tomáš Doležal. Magistrát sdružení vytýká, že za celých 13 let nedoložilo jediný relevantní doklad, který by investice do stadionu potvrzoval.

Apex-Club si stadion pronajal od hlavního města Prahy v roce 1998. Od roku 2008 se Praha snažila nájemní smlouvu vypovědět. Firma výpověď odmítla, spor proto řešil soud, který dal letos na jaře za pravdu majiteli budovy.

Na Štvanici se psala historie československého hokeje

Zimní stadion byl postaven v roce 1935 jako první umělé kluziště v hlavním městě. Čtyřikrát se zde konalo mistrovství světa v ledním hokeji – v letech 1933, 1938, 1947 a 1959. Právě v roce 1959 se zrodil rekord v počtu diváků – průměrná návštěvnost přes 8 tisíc lidí na zápas. Na Štvanici přišlo během šampionátu přes 400 tisíc diváků. Tento rekord světových šampionátů padl až v roce 1985, kdy se mistrovství hrálo znovu v Československu.