Počet nelegálních pěstíren zvyšuje i poptávka mladých lidí

Chrudim – Chrudimská policie odhalila v Načešicích pěstírnu konopí se skoro tisícovkou rostlin. V neobydleném objektu zadrželi kriminalisté také dvaadvacetiletého cizince. Ve východních Čechách je to v poslední době už druhá podobně úspěšná akce. Podle odborníků ze sdružení Drop In roste počet nelegálních pěstíren a varen pervitinu kvůli větší poptávce hlavně mezi studenty a mladými lidmi. Zkušenost s marihuanou má podle nich v Česku každý druhý žák nebo student. Nezvětšuje se navíc jen počet pěstíren, ale i objem rostlin konopí.

Policie monitorovala opuštěný dům v Načešicích několik týdnů, tento týden dovnitř vtrhla zásahová jednotka, která zatkla 22letého cizince a zabavila téměř tisíc nelegálních rostlin konopí. „Cizinec je podezřelý z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Za toto jednání mu v případě prokázání viny hrozí od soudu trest odnětí svobody od dvou do deseti let,“ řekl ČT mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař. Zabavenou marihuanu nyní zkoumají odborníci na toxikologii. Potom policie asi tisícovku rostlin zlikviduje.    

Podle policie jsou drogy na Pardubicku velkým problémem. Jen za letošní pololetí zaznamenala policie 44 případů nelegálních pěstíren konopí nebo varen pervitinu, loni šlo o 28 případů. Kraj proto ve spolupráci s Evropskou unií připravuje program, který by měl žáky a studenty od užívání marihuany odradit. Budou se tak například setkávat nejen s odborníky, ale i s lidmi, kteří si drogovou závislostí prošli. „Jedná se o to, aby si dovedli představit a konkrétně věděli, jaký je dopad užívání návykových látek,“ dodala radní Pardubického kraje zodpovědná za školství Jana Pernicová (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)