Školníkům a kuchařkám se platy nesníží

Praha – Nepedagogickým pracovníkům ve školství se platy zatím snižovat nebudou. Na dnešní schůzce se na tom dohodl ministr školství Josef Dobeš s šéfem státní kasy Miroslavem Kalouskem. Ministerstvo školství bude peníze na platy školníků nebo kuchařek hledat ve vlastních rozpočtových rezervách.

„Je to jen otázka priorit uvnitř jeho kapitoly. My jsme se shodli, že na to, co potřebuje, je rozpočtově saturován. Je otázka, jestli upřednostní tu či onu položku,“ poznamenal po schůzce k rozpočtu ministerstva školství pro příští rok Kalousek. „My jsme se dohodli, že kapitola navýšena nebude.“

Původně se uvažovalo o snížení platů nepedagogických pracovníků o 5 procent. Celkem měli přijít o 700 milionů, a to ve prospěch učitelů. Vláda totiž pedagogům přislíbila 4 miliardy na jejich mzdy, kvůli kabinetním úsporám však bylo potřeba omezit jiné výdaje.

Dobeš: S Kalouskem jsme uzavřeli gentlemanskou dohodu

Po dnešním jednání s Kalouskem ale ministr školství Josef Dobeš řekl, že peníze na platy nepedagogů najde jinde: „Shodli jsme se na cestě a uzavřeli jsme nějakou gentlemanskou dohodu, že po této cestě půjdeme, v tuto chvíli já najdu uvnitř resortu peníze na nepedagogické pracovníky,“ citoval Dobeše Český rozhlas.

Ministerstvo financí mu umožní použít úspory z letošního roku na předfinancování výdajů v roce 2012. Školství také podle něj získá 300 milionů korun takzvaného kalouskovného, které dostane z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Tyto peníze ministerstvo financí formou účelové dotace v minulých letech posílalo sportovním svazům na podporu sportu.

Odboráři se bojí šotka

Školské odbory kvůli hrozbě nižších platů pro nepedagogické pracovníky hrozily protesty a nevyloučily ani stávku. O podobě úspor na ministerstvu by měl Dobeš s odboráři jednat za čtrnáct dní. „Já si dávám závazek, slíbil jsem to i odborářům, že do 26. srpna peníze seženu,“ uvedl Dobeš.

„My jsme rádi, že pan ministr ustoupil od tohoto záměru (snížit platy nepedagogům), ale ve střehu jsme dál, protože nevíme, kde ty peníze ušetří,“ reagovala na Dobešovo prohlášení místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. Obávají se, aby v Dobešových úsporách nebyl nějaký „šotek“.

Platy nepedagogických pracovníků se nesníží (zdroj: ČT24)